Natsi-Saksan hakaristilippujen kieltämiseen Suomessa on erilaisia vaihtoehtoja – professori ei pidä mahdollisena, että natsilippuja saisi jatkossa kantaa mielenosoituksissa

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan natsi-Saksan ideologian levittäminen lippua liehuttamalla ei ollut Suomessa rikos.
Uusnatsismi

On mahdotonta, että Suomessa saisi jatkossa kantaa natsi-Saksan valtiolippuja mielenosoituksessa. Tätä mieltä on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio. Hänen mukaansa tähän vaikuttavat kansainvälisistä sopimuksista tulevat velvoitteet, jotka edellyttävät vihapuhetta ja rasismia koskevaa sääntelyä.

–  Siellä on rotusyrjinnän vastainen yleissopimus, EU:n rasismipuitepäätös ja sitten on vielä Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskeva yleissopimus.

Esimerkiksi puitepäätös rasismin ja muukalaisvihan tiettyjen muotojen ja ilmaisujen torjumisesta velvoittaa Suomea säätämään rangaistavaksi esimerkiksi joukkotuhonnan, ihmisyyttä vastaan kohdistuvien rikosten ja sotarikosten julkisen puolustelun, kieltämisen tai vakavan vähättelemisen.

–  Olisi vaikea ajatella, että meille jäisi sellainen oikeustila, että natsilipun käyttäminen on ok, Nuotio sanoo.

Helsingin käräjäoikeus päätti maanantaina, etteivät hakaristilippuja itsenäisyyspäivän 2018 mielenosoituksessa kantaneet miehet syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen perusteli syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sillä, että Kohti Vapautta! -mielenosoituksessa kannetuilla natsilipuilla uhattiin ja solvattiin juutalaisia, eri maahanmuuttajaryhmiä, seksuaalivähemmistöjä ja vammaisia ihmisiä. Käräjäoikeuskin totesi, että natsi-Saksan valtiolippuja mielenosoituksessa kantamalla syytetyt levittivät natsi-Saksan ja Hitlerin ideologian mukaista viestiä, joka ei nauti Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan tarjoamaa sananvapauden suojaa.

Lopputulema oli kuitenkin, että lippujen liehuttamisen katsominen esimerkiksi maahanmuuttajaryhmien uhkaamiseksi tai solvaamiseksi olisi oikeuden mukaan vaatinut rikoslain pykälän laventavaa tulkintaa.

Juttua puitaneen vielä yhdessä tai useammassa ylemmässä oikeusasteessa. Professori Nuotio katsoo, että ellei lopputulema muutu, jää jäljelle erilaisia vaihtoehtoja muuttaa lakia. Tällä hetkellä natsilipun esillä pitämistä ei ole Suomessa kriminalisoitu lailla.

–  Esimerkiksi Saksassa on kielletty muun muassa natsilippujen ja -tervehdysten esittäminen. Norjassa rikoslain kiihottamispykälässä taas on erikseen sanottu, että myös symbolien käyttö voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Nuotio ei itse kannata saksalaistyyppistä tunnusten kieltämistä, sillä tunnuksia ja niiden sisältäviä tulkinnallisia symbolisia merkityksiä tärkeämpää on hänen mukaansa toiminnan tavoite ja kokonaisuus. Siinä kun on ero, heilutetaanko natsilippua historia-aiheisessa näytelmässä vai marssivatko uusnatsijärjestön edustajat natsiaatetta juhlistaen Helsingin keskustassa.

–  Itse pitäisin parempana sitä, että sovellettaisiin kiihottamisrikosta. Se ei ole se lippu pelkästään vaan se on se kokonaisuus. Mutta nyt on vielä vähän ennenaikaista pohtia lainsäädäntöä, kun juttu on vasta menossa hoviin.

STT ei tavoittanut tiistaina oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia (r.) kommentoimaan mahdollisia lainmuutostarpeita.

Kiellot ovat aina jollakin tapaa ongelmallisia. Niitä kierretään erilaisilla vaihtoehtosymboleilla, ja symbolien tulkintaan liittyy usein epäselvyyksiä. Norjalainenkin pykälämuotoilu jättää tosin tulkinnanvaraa, mistä kertoo tapaus vuodelta 2018. Tuolloin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiivit ripustivat Kristiansandin kaupunkiin natsilippuja ja kiinnittivät Norjan miehityksen aikaisen Gestapon päämajan aitaan lakanan, jossa oli hakaristi ja teksti ”Vi er tilbake!”, suomeksi ”olemme tulleet takaisin”. Teot vieläpä tehtiin miehityksen vuosipäivänä.

Miehet tuomittiin alemmassa oikeusasteessa, mutta paikallinen hovioikeutta vastaava tuomioistuin päätti viime vuoden kesäkuussa, etteivät Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiivit toimineet rikollisesti. Siellä vapauttavan tuomion peruste oli, ettei viestiä ollut suunnattu mitään tiettyä ihmisryhmää vastaan.

Kommentit (5)

 • VAAN YKS

  Kannattaa varmaan miettiä mille tielle lähtee jos haluaa kiellellä lippusia siksi että joku pahoittaa mielensä. Muuten saattaa huomata että se sirppi vasara lipun kantaminenkin pitää samalla logiikalla tulla kielletyksi muutamankin muun kera (BLM jne.)

  Sensuuri ei ole oikea tie vaikka kovin moni tällä hetkellä niin haluaa. Kannattaa ajatella että mitäs sitten kun valtaan tulee joku jonka kanssa omat ideologiat ei kohtaa ja on itse ollut luomassa koneiston ja järjestelmän millä voidaan kieltää milloin mitäkin.

 • Lukija55

  Jaaha, kyllä ovat ulkomaiset vieraat ja potentiaaliset huippuosaajat ihmeissään seuraavina juhlapyhinä. Natsiliput liehuvat kulkueissa ja yhdet hurraavat. Kyse ei ole ”mielen pahoittamisesta”, vaan tuhoavasta ideologiasta. BLM ei ole sitä.

  • VAAN YKS

   Sirppi ja vasara on ollut sitä. Ja kun katselet mitä BLM on saavuttanut (aika monta kuollutta jenkeissä sen toimista) on se kyllä aika selkeästi moista haluat sitten myöntää kyseistä faktaa tai et. Aika paljon rikokset ja sitä kautta kuolleisuus lisääntyi alueilla joissa vähennettiin poliiseja ja arvaatko ketkä niillä alueilla asuvat? Mene juttelemaan sellaisilla alueilla asuville ja saatat yllättyä mitä mieltä he ovat moisesta (voi tulla aika painokelvottomia kommentteja) ja siitä kuinka BLM liikettä larppaa lähinnä ideologiset keskiluokkaiset valkoisten jälkeläiset joiden ei tarvitse olla kärsimässä kyseisen liikkeen aiheuttamista ongelmista itse kun eivät alueilla asu.

 • Keskiöupseeri

  Natsilippu tulee kieltää. Saksa itsekin sen käytön on kieltänyt. Miksi olisi hienoa, jos natsit olisivat vallassa?

  • VAAN YKS

   Sirppi ja vasara pitää kieltää myös. Miksi olisi hienoa että kymmeniä ellei satojamiljoonia uhreja omannutta ideologiaa saa ihailla?

   Sensuuri on loputon suo, jos omaa edes rahdun järkeä ymmärtää sen. Jos ei niin sitten on niin tyhmä että tulee lopulta löytämään edestään hetken jolloin itse päätyy sensuurin väärälle puolelle.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen