Naton ex-komentaja lyö luvut pöytään: Tästä syystä Ukrainasta tulee "Putinin Vietnam"

Ukrainan sota

Puolustusliitto Naton entinen komentaja James Stavridis tyrmää puheet, joiden mukaan aika olisi Venäjän puolella Ukrainan sodassa.

– Olen riittävän vanha muistaakseni Yhdysvaltain kokemukset Vietnamissa. Vladimir Putinin jo valmiiksi huonot pelimerkit huononevat joka päivä, Yhdysvaltain laivaston amiraali arvioi The Time -lehden kirjoituksessaan.

Stavridiksen mukaan ukrainalaisten kova vastarinta muistuttaa vietnamilaisten puolustustaistelua.

– Venäjän sotilaille luvattiin, että heitä oltaisiin vastassa vodkapullojen kanssa. Sen sijaan heitä tervehdittiin Molotovin cocktaileilla. Sotarikosten paljastuminen tekee vastarinnasta yhä kovempaa.

Entinen Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen ja Naton joukkojen komentaja korostaa, että Putin on joutunut tinkimään tavoitteistaan.

– Ennen invaasiota hän kontrolloi 15 prosenttia Ukrainan maaperästä. Hänen tavoitteensa oli vallata 100 prosenttia maaperästä, mutta voi parhaimmillaan (hyökkäyksen loputtua) hallita 20–25 prosenttia Ukrainasta.

Lisäksi Stavridis huomauttaa, että Venäjän demokraattiset vastustajat, joihin kuuluvat Yhdysvallat, suurin osa Euroopan maista, Nato-maat, Japani sekä Australia kattavat noin 60 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, kun Venäjän osuus on siitä vain murto-osa.

– Kiina näyttää olevan yhä vähemmän kiinnostunut tarjoamaan Venäjälle pelastavaa oljenkortta. Ja jos Yhdysvallat alkaa kohdistaa sanktioita niitä vastaan, jotka käyvät kauppaa Venäjän kanssa, Putinin taloudellinen tilanne menee yhä kamalammaksi.

Stavridis toteaakin, ettei Venäjä pysty estämään länsimaita tukemasta Ukrainaa. Nykyistä Ukrainan saamaa materiaaliapua ex-komentaja pitää melko niukkana suhteessa liittolaisten taloudelliseen voimaan.

– Verrattuna Afganistanin ja Irakin operaatioihin, joihin parhaimmillaan pumpattiin miljardeja päivässä, Ukrainan sama tuki on vaatimatonta.

Ex-komentajan uskoo Putinin toivovan, että länsimaiden taivuttelevat Ukrainan hyväksymään aselevon sekä maa-alueiden luovutuksen Venäjälle.

– Tällä hetkellä se ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, kun ottaa huomioon sotarikokset ja Ukrainan puolustustahdon.

– Putinilla on kädessään huonot kortit, ja kuten Yhdysvallat Vietnamissa, hän on matkalla merkittävään tappioon.