"Napaansa tuijottavia isolationisteja" – Konkaritoimittajalta suorat sanat brittien EU-taipaleesta

Kirjat

Ranskan vuoden 1968 tapahtumat, thatcherismi ja brexit.

Ylen entinen Lontoon-kirjeenvaihtaja Eeva Lennon on tehnyt toimittajana niin pitkän uran, että sen tärkeimmät uutisaiheet ulottuvat yli 40 vuoden ajalle.  

Lennon aloitti kirjeenvaihtajan työnsä Pariisissa vuonna 1962 ja siirtyi sieltä kahdeksan vuoden kuluttua Lontooseen. Euroopan hullun vuoden ja Margaret Thatcherin aikakauden hän kävi läpi vuonna 2018 ilmestyneissä muistelmissaan, mutta Britannian EU-ero oli tuolloin vasta alkutekijöissään.  

Nyt kun brexitistä on tullut täyttä totta, Lennon palaa aiheeseen. Huhtikuussa ilmestynyt kirja Kuuluuko Englanti Eurooppaan? on perusteellinen kuvaus Britannian vaikeasta EU-suhteesta.  

Kirjasta ei tarvitse arvailla rivien välistä, mitä mieltä Lennon brexitistä on. Hän on suorastaan raivoissaan.  

Lennonin mukaan Englanti ei ole koskaan kunnolla tuntenut kuuluvansa Eurooppaan. Saareutuneet britit viis veisaavat ulkopolitiikasta, ja EU oli heille pelkkä markkinaprojekti rauhanyhteisön sijaan.   

– Suurin osa kansaa on omaan napaansa tuijottavia isolationisteja, toimittajakonkari puuskahtaa.  

Lennonin mukaan britit syyttävät EU:ta monista ongelmista, jotka todellisuudessa ovat maan omien hallitusten aiheuttamia. Täystyöllisyyden ja hyvinvointivaltion tuhosi Thatcher, ei EU.  

Myös maassa koettu itäeurooppalaisten siirtolaisten tulva oli Lennonin mukaan brittien oma syy, sillä Britannia ei halunnut siirtymäaikaa EU:n uusista jäsenmaista tulevien työntekijöiden vastaanottamiseen.  

Brexitin jälkeisistä vaihtoehdoista ei Lennonin mukaan juuri puhuttu julkisuudessa ennen kansanäänestystä. Populistipoliitikot ja lööppimedia suorastaan valehtelivat kansalle, mitä maalla olisi edessään.  

Irlanti-kysymystä sivuttiin vain ohimennen, vaikka juuri se osoittautui brexitin vaikeimmaksi palaksi. Pitkän vatvomisen jälkeen Britannian ja EU:n välinen tulliraja sovittiin Irlanninmereen.  

Iso-Britannialle kuuluva Pohjois-Irlanti jäi erilleen emämaasta ja sysättiin Irlannin tasavallan syliin. Tyytymättömyys on purkautunut levottomuuksina, ja yhtenäisen Irlannin kannatus on lisääntynyt saaren molemmissa osissa.  

Tyytymättömiä ovat myös skotit, jotka vaativat yhä tiukempaan äänensävyyn uutta kansanäänestystä itsenäisyydestään. 

– Skotlannin nationalismi ja brexitiin johtanut englantilainen nationalismi uhkaavat hajottaa myös Yhdistyneen kuningaskunnan, Lennon kirjoittaa.  

Eeva Lennon: Kuuluuko Englanti Eurooppaan? Karisto, 332 s.  

Juttu on ilmestynyt alun perin Suomenmaan toukokuun numerossa. Lehden voit ostaa tästä.