Näkökulma: Rinteen yltiöoptimistinen tiedotuslinja on kiusallinen: Viime kädessä hallitusneuvotteluiden kohtalon ratkaisee raha – ei tsemppihenki

Keskustan riveissä moni olisi valmis viheltämään pelin poikki, jos talous- ja työllisyyslinjasta ei pian löydy sopua, toimittaja Santeri Lampi kirjoittaa.
Hallitusneuvottelut

Seuraava hallitus ei leikkaa menoista. Sopeutusten sijaan se käyttää merkittävästi rahaa pysyviin menolisäyksiin ja investointeihin.

Näin suurella pensselillä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne maalaili Suomelle uutta talouslinjaa tiistaina.

Parin minuutin mittainen haastattelu kiteytti kaksiviikkoisen neuvottelu-urakan osuvasti: SDP:n lanseeraamassa ”uudenlaisessa neuvotteluprosessissa” raha-asiat ovat jääneet luovan ideoinnin jalkoihin.

Aurinkoisesti hymyilevän hallituksenmuodostajan optimistiset lausunnot ovat hämmentäneet päivästä toiseen, sillä talous- ja työllisyyskysymykset ovat edelleen ilmeisen levällään.

Ilta-Sanomien mukaan Rinne olikin yrittänyt nostattaa hallitusneuvottelijoiden tsemppihenkeä tiistaiaamuna vaivaannuttavalla tavalla.

– Halutaanko me tästä hallitus? Eiks me haluta tehdä hallitus, Rinne oli huudellut Säätytalon isossa salissa ilman mainittavaa vastakaikua.

Keskiviikkona Rinne joutui viimein myöntämään, että hallitusohjelman kohtalonhetki venyy todennäköisesti ensi viikkoon.

Monissa tiedotusvälineissä neuvotteluiden onkin povattu ajautuvan kriisiin näinä päivinä, kun SDP:n ja keskustan talouslinjat ajautuvat törmäyskurssille.

Keskustan riveissä kuiskitaankin, että pelin voisi jo viheltää poikki. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on vahvistanut, että pöydällä on vielä ”hurjan paljon” isoja asioita.

Esimerkiksi työllisyyttä edistävistä toimenpiteistä ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Jos Rinne mielii punavihreän kansanrintamahallituksen pääministeriksi, voi demaripomon hymy vielä hyytyä tulevina päivinä.

Säätytalolla kivikasvoisina esiintyneet keskustalaiset ovat viestittäneet johdonmukaisesti, ettei puolue tingi kynnyskysymyksistään.

Keskustan mukaan julkisen talouden tulee olla tasapainossa vuonna 2023 eikä yritysverotusta saa kiristää.

Skismaa neuvottelijoiden välille aiheuttavat lisäksi erimielisyydet ilmastopolitiikasta ja translain uudistamisesta.

Myös kuohunta keskustan kotirintamalla lisää hallitusneuvotteluiden paineita.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan kovia kokenutta puoluetta odottaa taas yksi vaalitappio ensi sunnuntain EU-parlamenttivaaleissa. Keskustalle ennustetaan yhden meppipaikan menetystä.

Eduskuntavaalien täystyrmäyksen jälkeen hallitusneuvotteluihin tempautunut puolue ei ole saanut oikaistua kurssiaan, sillä sen kannatus valahti 12,7 prosenttiin Helsingin Sanomien mielipidetiedustelussa toukokuun alkupuolella.

Patoutunut kapinahenki purskahtikin pintaan Maaseudun Tulevaisuuden jutussa , jossa nimettömät keskustan sisäpiiriläiset arvostelevat puheenjohtaja Sipilän johtamistyyliä tiukin sanakääntein.

Viime kädessä joko vasemmistopuolueiden tai keskustan on peräännyttävä vaatimuksistaan, jotta hallitusohjelma syntyy.

Lähtö oppositioon ei olisi keskustalle maailmanloppu, sillä tinkimätön suhtautuminen omiin periaatteisiin näyttäisi suoraselkäiseltä.

Lisäksi moni keskustalainen haluaisi aidosti vaihtopenkille nuolemaan haavojaan.

Rinteelle paluu talouskuripuolue kokoomuksen pakeille olisi puolestaan kova pala.

Silloin SDP:n avokätisten vaalilupausten toteutuminen olisi entistä epätodennäköisempää. Lisäksi kokoomus heittäisi ensi töikseen vasemmistoliiton ulos neuvotteluista.

Jos Rinne mielii punavihreän kansanrintamahallituksen pääministeriksi, voi demaripomon hymy vielä hyytyä tulevina päivinä.

Vesittyneiden kompromissien esittely omille äänestäjille ei ole helppoa demareillekaan.