Näin Suomen liittyminen Natoon toteutuu
Turkin ja Unkarin parlamenttien ratifioitua Suomen Nato-jäsenyyden pitää kyseisten maiden ratifiointiasiakirjat tallettaa Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa. Tämän jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen liittymään jäseneksi.
Yhdysvaltain hallitus toimii Naton perustaneen Pohjois-Atlantin sopimuksen tallettajana.
Seuraavana on vuorossa Suomen ulkoministerin allekirjoittaman liittymiskirjan tallettaminen ulkoministeriöön Washingtonissa. Tämä on se hetki, jolloin Suomesta tulee Naton jäsen.
Ulkoministeriöstä ei osattu kertoa STT:lle sitä, miten tai kuka asiakirjan toimittaa Yhdysvaltain ulkoministeriöön eli State Departmentiin. Ainakin teoriassa lienee mahdollista, että allekirjoitettu liittymisasiakirja toimitetaan jo etukäteen valmiiksi Yhdysvaltoihin odottamaan h-hetkeä.
Suomen jäsenyyden toteutumisen näkyviä merkkejä ovat ainakin lipunnostoseremoniat Naton päämajoissa.
Edellisen uuden jäsenen, Pohjois-Makedonian, liittyessä Natoon maaliskuussa 2020 nousi maan lippu salkoon Naton päämajassa Brysselissä pääsihteeri Stoltenbergin läsnä ollessa. Samaan aikaa nostettiin liput myös sotilasesikunnassa Belgian Monsissa sekä transformaatioesikunnassa Yhdysvaltain Norfolkissa. Nämä lipunnostot tosin järjestettiin vasta kolme päivää sen jälkeen kun Pohjois-Makedonia oli tallettanut liittymisasiakirjansa Washingtoniin ja tullut jäseneksi.
Suomen ja Ruotsin odotettiin pitkään liittyvän Natoon yhtä aikaa, minkä vuoksi maiden mahdollisista ratifioinneista toistensa jäsenyyksille ei syntynyt minkäänlaista keskustelua. Asia ei tule kuitenkaan eteen myöskään nyt, kun Suomi on liittymässä Natoon ennen Ruotsia. Suomen eduskunnassa hyväksytty hallituksen esitys Nato-jäsenyydestä nimittäin pitää sisällään ajatuksen myös Ruotsin liittymisestä sotilasliittoon.
Viime kesänä Naton tarkkailijajäseniksi päässeillä Suomella ja Ruotsilla on ollut pääsy osallistumaan Naton kokouksiin ja puheoikeus niissä, mutta ei äänioikeutta. Ainoa poikkeus on ollut Naton ydinasepolitiikkaa suunnitteleva Nuclear Planning Group (NPG).