Näin pormestarivaaleissa kävi: kokoomuksen juhlaa, katso tästä keskustan tulokset – saamassa yhden pormestaripaikan

Pormestarivaalit

Pormestari valitaan seitsemässä Suomen eri kunnassa. Kenties näkyvin kisa käytiin pääkaupunki Helsingissä, jossa kokoomuksen Juhana Vartiainen on nousemassa pormestariksi selvin lukemin vihreiden ja Anni Sinnemäen jäätyä selvästi jälkeen.

Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen jäi puolueen ensimmäiseksi varavaltuutetuksi Helsingissä. Keskusta sai kaksi paikkaa ja 2,4 prosenttia äänistä ja oli kaupungin vasta kahdeksanneksi suurin puolue.

Tampereella nähtiin todellinen jännitysnäytelmä. Viime metreillä kokoomus meni vain 26 äänellä SDP:n ohi. SDP ei onnistunut pitämään ykkösasemaansa huolimatta siitä, että kaupungissa oli ehdolla myös puolueen puheenjohtaja, huikean äänisaaliin kerännyt Sanna Marin.

Keskustan Jouni Ovaska pääsi valtuustoon keskustan suurimmalla äänimäärällä, mutta kolme valtuutettua saaneen puolueen kuudes sija 4,2 prosentin ääniosuudella jättää keskustan kauas pormestaripeleistä.

Turussa keskusta sai 4,5 prosenttia äänistä. Pormestariehdokas Jarmo Laivoranta pääsi valtuustoon myöskin keskustan suurimmalla äänimäärällä. Keskusta piti kaupungissa kolme paikkaansa.

Turun selvästi suurin puolue on kokoomus, ja Minna Arve nousee pormestariksi.

Pienemmistä kunnista pormestari valitaan myös Pirkkalassa, Tuusulassa, Kärkölässä ja Puolangalla. Näistä Pirkkalassa keskustalla oli ehdokas. Heikki Riihimäki sai eniten ääniä keskustan listalla, mutta neljällä paikalla ja 9 prosentin kannatuksella pormestarin paikka jäi haaveeksi. Edellä on neljä puoluetta.

Puolangalla keskusta sai yksinkertaisen enemmistön. Peräti 55,9 prosenttia äänistä takaa pormestarinpaikan keskustalle myös tällä kaudella. Istuva pormestari Harri Peltola on kunnan ääniharava.

Tuusulassa pormestari tullaan valitsemaan kokoomuksesta. Keskusta jäi viidenneksi saaden 8,6 prosenttia äänistä. Kärkölässä selvästi suurin paikkamäärä on Kärkölä-ryhmällä, joka tulee siksi saamaan pormestarin paikankin. Keskusta sai kaksi paikkaa ja 8,6 prosenttia äänistä.

Kokoomus saa Suomessa siis viisi pormestarin paikkaa, sitoutumaton lista yhden ja keskusta yhden.