Tampereen tulos tiukentui entisestään tarkastuslaskennassa: Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto keräsi vain 15 ääntä SDP:tä enemmän
Tampereella kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto piti hiuksenhienon kaulansa SDP:hen myös kuntavaaleissa annettujen äänten tarkastuslaskennan jälkeen. Vaaliliiton sunnuntai-illan 26 äänen voittomarginaali kutistui tarkastuslaskennassa, mutta vaaliliitto pysyi suurimpana 15 äänen erolla.
Kokoomus ja RKP keräsivät 28 010 ääntä ja SDP 27 995. Sekä vaaliliitto että SDP keräsivät 24,3 prosentin ääniosuuden ja saivat uuteen valtuustoon 17 valtuutettua.
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa sanoo, että tarkastuslaskentaa ei ole tarkoitus jatkaa, ellei mitään erityistä syytä ilmene.
– Vaali-illan tulokseen tulee aina jonkin verran muutoksia tarkastuslaskennassa, koska vaalilautakuntia on ohjeistettu sijoittamaan epäselvät äänestysliput mitättömäksi ehdotettavien äänestyslippujen ryhmään. Keskusvaalilautakunta tekee tarkastuslaskennassa lopulliset ratkaisut näiden osalta, Perämaa selventää.
Keskusvaalilautakunnan mukaan tarkastuslaskenta ei tuonut Tampereella muutoksia vaali-illan perusteella varsinaisiksi valtuutetuiksi valittujen listaan. Tulos vahvistetaan keskusvaalilautakunnan kokouksessa keskiviikkona.
Valtuustoryhmien edustajat totesivat jo sunnuntai-iltana, että äärimmäisen täpärän voiton kammenneen kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen ryhtyy vetämään pormestarineuvotteluja.
Ikonen kertoi STT:lle aikovansa lähettää kaupungin valtuustoryhmille jo tiistaina kysymyksiä, joihin saatujen vastausten pohjalta kaupungin pormestarineuvotteluja aletaan käydä. Vastauksia odotetaan perjantaihin mennessä.
– Siinä katsotaan, kenen kanssa on edellytyksiä. Jokaisen kanssa on varmaan hyvä tavata ja käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja. Tavoitteena on saada kesäkuun aikana tieto siitä, mikä se meidän koalitio on ja ohjelman päälinjat kasaan, Ikonen sanoi.
Kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin elokuun puolivälissä. Jos Ikonen odotetusti onnistuu pormestarikoalition kokoamisessa, se käytännössä tarkoittaa, että hänet valitaan seuraavaksi pormestariksi.
Kokoomuksen toinen pormestariehdokas oli jääkiekkovaikuttaja, kaupunginvaltuutettu Kalervo Kummola. Hän sai kuitenkin vähemmän ääniä kuin Ikonen, mikä ratkaisi asian Ikosen hyväksi.
Istuva pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo pitävänsä ”historiallisena tilanteena” sitä, mistä viimeiset äänet kokoomuksen ja RKP:n listalle tulivat. Hän viittaa siihen, että kokoomuksen äänistä 160 tulee ihmisiltä, jotka äänestivät toukokuussa kuollutta kaupunginvaltuutettua Peter Löfbergiä (r.). Löfberg oli vaaliliiton ainoa RKP:n ehdokas.
Löfbergiä pystyi äänestämään, koska hän kuoli ehdokaslistojen vahvistamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa äänet lasketaan vaalilain mukaan ”sen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan hyväksi, johon ehdokas kuuluu”.
Ikonen kertoo Löfbergin olleen kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja rakentavana voimana yli puoluerajojen arvostettu ihminen.
– Hän itse piti aina tärkeänä tätä pormestaripaikkaa, joten tämä on myös valtavan symbolinen asia, että hänen äänensä olivat tässä ratkaisevana tekijänä, vaikka hän nukkui pois, Ikonen sanoo.
Vaikka pormestaripaikka näyttääkin puolueelta menevän, Lyly katsoo SDP:n saaneen silti Tampereella vaalivoiton, koska ääniosuus kasvoi yli kaksi prosenttiyksikköä, millä heltisi yksi valtuustopaikka lisää.
– Kun katsoo demareiden kannatusta (Suomessa), Tampere on se paikka, missä meille tuli plussaa reilusti. Tähänkin taustaan nähden harmittaa, että tässä on näin pieni ero.