Kuolleen kaupunginvaltuutetun saamat äänet puskemassa kokoomuksen SDP:n ohi suurimmaksi puolueeksi Tampereella

Kuntavaalit

Tampereella kuntavaalien suurimman puolueen paikasta kynnenohuilla eroilla käyty kamppailu kokoomuksen ja SDP:n välillä näyttää kääntyvän kokoomuksen hyväksi vain 26 äänellä. Koska ero on näin pieni, tilanne voi vielä muuttua tänään tehtävässä tarkistuslaskennassa.

Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että kokoomuksen äänistä 160 tulee ihmisiltä, jotka äänestivät toukokuussa kuollutta kaupunginvaltuutettua Peter Löfbergiä (r.). Kokoomus ja RKP ovat kaupungissa vaaliliitossa, ja Löfberg oli RKP:n ainoa ehdokas.

Löfbergiä pystyi äänestämään, koska hän kuoli ehdokaslistojen vahvistamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa äänet lasketaan vaalilain mukaan ”sen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan hyväksi, johon ehdokas kuuluu.”

Suurimman puolueen asema on Tampereella sen vuoksi erityisen tärkeä, että kaupungin pormestari valitaan lähtökohtaisesti siitä. Lisäksi eri puolueiden valtuustoryhmien tekemän menettelytapasopimuksen mukaan suurimman valtuustoryhmän pormestariehdokas johtaa neuvotteluja ohjelmallisesta poliittisesta yhteistyöstä.

Kokoomuksen pormestariehdokkaat ovat kansanedustaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja jääkiekkovaikuttaja, kaupunginvaltuutettu Kalervo Kummola. SDP:n ehdokas on istuva pormestari Lauri Lyly.