Näin kävi, kun maahanmuuttajavanhusten ja Suomessa syntyneiden terveystietoja vertailtiin – "Eivät rasita palveluita"
Ulkomailla syntyneet ovat Suomessa syntyneitä terveempiä, kertoo tuore Helsingin ja Tampereen yliopiston yhteistutkimus.
Ulkomailla syntyneillä on tutkimuksen mukaan alhaisempi kuolleisuus syöpäkuolemissa, hermostoon liittyvissä sairauksissa, sydän- ja verisuonitaudeissa, hengityselinsairauksissa, ruuansulatuksen sairauksissa ja ulkoisissa kuolinsyissä verrattuna Suomessa syntyneisiin.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 70-vuotiaiden kuolleisuutta ja eri kuolinsyitä vertailemalla Suomessa ja ulkomailla syntyneiden kuolleisuuslukuja vuosilta 2002–2020.
Sukupuolittain tarkasteltuna naisilla vahvin etu esiintyi hengityselin- ja ruuansulatukseen liittyvissä kuolinsyissä, kun taas miehillä suurin etu oli hengityselinsairauksissa ja ulkoisiin syihin kuolemissa.
– Erityisesti globaalista etelästä muuttaneiden kuolleisuusluvut erottuivat selvästi matalampina useissa kuolinsyykategorioissa verrattuna Suomessa syntyneisiin, sosiologian dosentti Laura Kemppainen Helsingin yliopistosta sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksessa ulkomailla syntyneet olivat yleisesti heikompituloisia kuin Suomessa syntyneet. Siitä huolimatta ulkomailla syntyneet olivat terveempiä.
Useissa aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että yleensä heikompi tulotaso selittää osaltaan heikompaa terveyttä.
Ulkomailla syntyneiden matalammat kuolleisuusluvut viittaavat tiedotteen mukaan terveellisempiin elämäntapoihin.
– Ulkoisiin syihin sisältyvät alkoholikuolemat ovat merkittävä kuolinsyy Suomessa syntyneiden parissa. Myös syöpäkuolemat ja hengityselinsairauksiin liittyvät kuolemat ovat alhaisemmat ulkomailla syntyneillä, mikä voi viitata vähäisempään tupakointiin ja alkoholin käyttöön, Kemppainen summaa.
Kemppaisen mukaan ikääntyneiden hoidontarpeen arvioinnissa olisi tärkeää huomioida myös asiakkaan tausta.
Ulkomailta muuttaneet eivät rasita niin paljon palveluita, koska he ovat terveempiä. Ikääntyvän väestön moninaisuutta ei kuitenkaan ole juuri otettu huomioon vanhuspalveluissa.