Muistokirjoitus: Maakuntien mies ja keskustan luottopelaaja on poissa – Antti Rantakangas 1964–2019

Antti Rantakangas oli ennen kaikkea puolueen mies, aina valmiina tekemään työtä kansanliikkeen hyväksi, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kirjoittaa muistokirjoituksessaan
Muistokirjoitus

Kansanedustaja Antti Rantakangas menehtyi äkillisesti Helsingissä perjantaina 22. marraskuuta. Anttia jäivät suremaan lähiomaisten lisäksi edustajatoverit yli puoluerajojen, monien kansalaisjärjestöjen edustajat ja keskustalaiset ympäri Suomea.

Antti Toivo Armas Rantakangas syntyi 28.2.1964 Pulkkilassa Pohjois-Pohjanmaalla viljelijäperheeseen. Kotimaakunta Pohjois-Pohjanmaa oli hänelle rakas, jonka eteen hän teki elämäntyönsä.

Rantakangas valmistui agrologiksi Ilmajoen maatalousopistosta vuonna 1985. Antin työura alkoi MTK-Etelä-Pohjanmaan liiton järjestöagrologina, missä hän ehti työskennellä vain lyhyen aikaa, minkä jälkeen Rantakangas siirtyi pankkialalle kotiseudulleen. Myöhemmin Antti siirtyi kotitilalleen jatkamaan sukutilan viljelyä, vanhempiensa tultua eläkeikään.

Antti Rantakangas toimi aktiivisesti Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorissa, silloiselta nimeltä NKL:ssä ja eteni aikanaan Keskustan nuorisojärjestön varapuheenjohtajaksi. Lupaavasti alkanut poliittinen ura eteni tämän jälkeen vauhdilla. Politiikasta, ihmisten asioiden hoitamisesta tuli Antin elämäntyö.

Rantakangas valittiin Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaksi vuonna 1992. Samana vuonna hänet valittiin ensimmäisen kerran Pulkkilan kunnanvaltuustoon, minkä puheenjohtajana hän toimi vuodet 1997- 2007.

Rantakankaan perhe muutti Haapavedelle 2007. Vuosien 2008 ja 2012 kuntavaaleissa Antti oli Haapavedellä ehdokkaana ja hän oli selkeä ääniharava. Rantakangas toimi Haapaveden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2009 eduskuntavaaleihin 2015 saakka, jolloin hän luopui valtuustotyöstä, keskittyen kansanedustajan tehtäviin.

Ihmisten asioiden hoitamisesta tuli Antin elämäntyö.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton puheenjohtajaksi Rantakangas valittiin 1993. Tässä toimessa hän toimi kaksi kautta eli kahdeksan vuotta.

Lisäksi Rantakangas sai luottamusta toimia useissa maakunnallisissa tehtävissä. Nämä luottamustehtävät antoivat Rantakankaalle hyvän ponnistuspohjan vuoden 1999 eduskuntavaaleihin, jolloin Oulun vaalipiirin äänestäjät lähettivät hänet eduskuntaan ensimmäisen kerran.

Rantakankaalle luottamusta riitti, sillä alueen ihmiset äänestivät hänet eduskuntaan peräti kuusissa vaaleissa peräkkäin. Antin laajasta luottamuksesta kertoo se, että tukea kertyi kattavasti koko maakunnan alueelta. Tämä olikin välttämätöntä, vaikka kotikunnasta Pulkkilassa tuki oli suurta, se ei yksin olisi taannut vielä läpimenoa vaaleissa. Näin Antti eteni 20 vuodessa eduskunnan takarivistä aina etupenkkiin asti.

Rantakankaan menestystä selittää hänen tiivis ja vahva yhteys omaan äänestäjäkuntaansa. Antti tiesi, ketä edusti Arkadianmäellä ja hän edistikin tarmokkaasti oman kotiseutunsa ja maakuntansa lukuisia eri hankkeita ja ihmisten asioita. Tämän ansiosta Antin äänet riittivät silloinkin, kun puolueemme kärsi kovat tappiot eduskuntavaaleissa vuosina 2011 ja 2019.

Rantakangas teki pitkän uran myös keskustan valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Hän toimi useaan otteeseen keskustan puoluehallituksessa, ja puolueen varapuheenjohtajana 2003-2010.

Puolueen varapuheenjohtajan tehtävä on ahkeraa kiertämistä läpi laajan maamme. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tiivistä läsnäoloa puolueen 20 piirijärjestön tilaisuuksissa. Rantakangas ehti kiertää kaikki Suomen maakunnat moneen kertaan innostamassa keskustan väkeä ja kuuntelemassa kentän tuntoja. Tästä ahkerasta työstä Antti sai kiitosta ja tunnustusta lukuisilta ihmisiltä.

Parhaimmillaan Rantakangas oli upea debatoija. Todellinen sanankäytön mestari. Antin ominaisuudet eivät rajoittuneet vain puhetaitoon, vaan hänellä oli myös kyky viedä asioita läpi. Kollegoitaan hän tuki järkähtämättömästi. Antti oli todellinen keskustan luottopelaaja.

Rantakankaan luottamustehtävien luettelo on hengästyttävää luettavaa. Eduskunnassa hän ehti toimia lähes kaikissa valiokunnissa. Kansanedustajuuden tuomien tehtävien lisäksi hän antoi aikaansa muunmuassa nuorisoseuroille, Diabetes-liitolle, UKK-liitolle, Suomen Sopimuspalokuntien Liitolle kuin 4H-liitollekin.

Tänä syksynä Antti valittiin Vapon hallintoneuvoston puheenjohtajaksi. Tässä tehtävässä Antti ei valitettavasti ennättänyt aloittaa.

Tieto rakkaan ystävämme äkillisestä menehtymistä yllätti ja järkytti kaikkia.

Antti Rantakangas oli kuitenkin ennen kaikkea puolueen mies, aina valmiina tekemään työtä kansanliikkeen hyväksi. Siksi hiukan ihmettelimmekin, kun hän ei tullut marraskuun lopulla Kalajoelle puoluevaltuuston kokoukseen.

Kohtalo oli puuttunut peliin. Tieto rakkaan ystävämme äkillisestä menehtymistä yllätti ja järkytti kaikkia. Vieläkään ei tahdo ymmärtää, että Antti on poissa. Lennokas askel ja jämäkkä kädenpuristus ovat nyt hiipuneet.

Eduskunnan täysistunnon syvä hiljaisuus Antin muistolle kertoi edustajatoverien yhteisestä surusta ja kaipuusta. Antti oli löytänyt myös omien sanojensa mukaan aivan uutta virtaa eduskuntatyöhön tänä syksynä. Se näkyi salityöskentelyssä. Hän ei pelännyt haastaa ja puolusti reippaasti omiaan.

Antti oli ottanut paikkansa keskustan eduskuntaryhmän kärjessä pitkällä kokemuksella ja aatteen palolla. Rantakangas oli aina ystävällinen ja avulias kollegoilleen. Hän tuki ja neuvoi uusia edustajia ja näytti esimerkkiä eduskunnan keskusteluissa.

Jäämme kaikki syvästi kaipaamaan Antti Rantakangasta. Suurimman menetyksen kokivat hänen läheiset, vaimo ja kolme tytärtä. Lohduttakoon heitä tieto siitä laajasta arvostuksesta, jota Antti nautti.

Katri Kulmuni

Keskustan puheenjohtaja

Antti Rantakangas siunataan haudan lepoon tänään lauantaina 14. joulukuuta Pulkkilassa.