MTV Uutiset: Puolustusministeri Kaikkonen toivoo nykyistä enemmän naisia asepalvelukseen – väläyttää parin kuukauden kevyempää mallia

Kaikkosen mukaan naisten kansalaispalvelusvelvollisuus tasapainottaisi nykytilannetta, jossa vain miehet joutuvat palvelukseen.
Puolustusvoimat

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) haluaisi nähdä asepalveluksessa nykyistä enemmän naisia. Hänestä kysymys on muun muassa maanpuolustustahdon kasvattamisesta.

Kaikkonen pohti asepalveluksen kehittämistä MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Puolustusministeri kokee, että asepalveluksen pitäisi olla naisille edelleen vapaaehtoista.

Yksi keino kasvattaa naisten määrää palveluksessa olisi kuitenkin laajentaa kutsunnat koskemaan myös naisia.

– Mielestäni se voisi olla hyvä ajatus, ainakin selvittämisen arvoinen. ja vaikka naisia ei mielestäni pidä pakottaa varusmiespalvelukseen, niin kutsuntojen kautta voitaisiin kertoa kaikille, mitä se käytännössä mahdollistaisi ja tarjoaisi, Kaikkonen kaavailee.

Kaikkonen toivoo, että asevelvollisuusjärjestelmää kehittävä parlamentaarinen komitea selvittäisi naisille suunnatun kansalaispalveluksen käynnistämistä.

– Meillä on tilanne, että toinen sukupuoli joutuu suorittamaan tai saa suorittaa asevelvollisuuden ja toinen voi halutessaan niin tehdä, niin vähän se ainakin kaventaisi tuota eroa, jos naisilla olisi jonkinlainen kansalaispalveluvelvollisuus.

Kaikkosen mukaan naisille voitaisiin räätälöidä kevyempi malli, joka kestäisi pari kolme kuukautta.

– Täytyy selvittää onko yhteiskunnassa sellaisia tehtäviä, että tällaiselle olisi tarvetta.

Kaikkonen painottaa, että mallin pitäisi hyödyttää sekä yhteiskuntaa että palvelukseen osallistuvia.

– En osaa vielä tältä istumalta sanoa, onko tämä varmasti hyvä idea, mutta sen voin sanoa, että mielestäni tämänkin tyyppinen asia kannattaa selvittää osana tätä parlamentaarista työtä, joka nyt laitetaan käyntiin.