MT: Riita metsäpolitiikasta on mepistä turmiollinen – "Riskinä, että vastuun voi sysätä Suomelle ja Ruotsille"
Suomalaisten kyky löytää yhteinen sävel metsäpolitiikassa on pettämässä juuri silloin, kun konsensusta tarvittaisiin kaikkein eniten, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma varoittaa.
– Pääministeri Sanna Marin teki tärkeää työtä yhteistyössä Ruotsin pääministerin kanssa metsäkysymysten paremmaksi huomioimiseksi rahoitusalan taksonomia-luokittelussa. Hallituspuolueista vihreät kävivät asian johdosta ankaraan hyökkäykseen pääministeriä vastaan. Menee kuulemma Suomen maine maailmalla, Heinäluoma kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.
Etenkin vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö on arvostellut hallitusta sen toiminnasta EU-pöydissä.
Hän kertoo joutuneensa selittelemään kollegoilleen EU-parlamentissa, ”mitä ihmettä Suomen luonto- ja ilmastonsuojelumyönteiselle hallitukselle on tapahtunut.”
– Se on ollut myös itselleni tuskallista ja osin häpeällistä seurattavaa, Niinistö kirjoittaa blogissaan.
Heinäluoma ei katso hyvällä Niinistön räväkkää ulostuloa.
– Tosiasia on, että Euroopasta katsottuna suomalaisten omasta keskuudesta tuleva huonoin informaatio on usein helpointa uskoa. Jos Suomesta sanotaan, että metsiämme hoidetaan huonosti ja metsänhoitomme ei ole kestävää, on se EU-parlamentin ja komission käytävillä helppo ottaa aitona tosiasiana.
Heinäluomasta kaikilla suomalaisilla pitäisi olla pyrkimyksenä hoitaa metsiä hyvin ja kestävällä tavalla niin hiilinielujen kuin luonnon monimuotoisuudenkin kannalta.
– Meillä ei kuitenkaan ole intressiä tehdä metsistämme pelkkää hiilivarastoa, jonka turvin hiilenkäyttöä ja ilman saastuttamista voidaan jatkaa Keski-Euroopassa. Nyt riskinä on, että tulemme ajaneeksi muiden EU-maiden ja niiden teollisuuden tavoitteita, jossa muiden ei tarvitse tehdä vaikeita muutoksia päästöjen vähentämiseksi, vaan vastuun voi sysätä metsäisille Suomelle ja Ruotsille.
Heinäluoma näkee, että hallituksen tulee nopeasti kutsua koolle metsäalan pyöreä pöytä, jossa läsnä olisivat keskeisten ministereiden lisäksi metsäalan järjestöt, tutkijat ja myös kansalaisjärjestöt.
– Jos toimivaa yhteisymmärrystä ei löydy, voi edessä olla kylmää kyytiä, kun EU lähiaikoina tekee tärkeitä tulevaisuuden linjauksia metsäasioissa.