Vihreiden Niinistöltä purkaus pääministeri Marinia vastaan: "Miksi olet liittoutunut keskustalaisten kanssa?"

Politiikka

Vihreiden entinen puheenjohtaja, Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö syyttää pääministeri Sanna Marinia (sd.) keskustan kelkkaan lähtemisestä.

Niinistö syyttää hallitusta blogissaan ilmastotoimien jarruttamisesta, ja näkee sen erityisesti keskustan vikana.

– Omaa hiilineutraalisuustavoitettaan vuodelle 2035 aiemmin esitelleet Suomen ministerit ovat juosseet pitkin kevättä tapaamassa komissaareja päätavoitteenaan saada komissio käytännössä luopumaan kokonaan ympäristöreunaehdoista metsien talouskäytössä.

– Suomalaisten enemmistö haluaa lisätä metsien suojelua ja turvata metsäluonnon monimuotoisuuden sekä suhtautuu kriittisesti avohakkuisiin. Se ei nyt näy hallituksen EU-politiikassa, vihreä meppi valittelee.

Niinistön mielestä keskustaministerit Jari Leppä, Mika Lintilä ja viime viikolla väistynyt Matti Vanhanen ovat ahkerimmin tehneet ”vaikuttamista luontotavoitteita vastaan”, ja hän sanoo ymmärtävänsä tällaisen politiikan olevan keskustan tavoite.

Siksi hän kääntää syytteensä pääministeri Marinia vastaan, joka on vihreän mielestä yhtä lailla tehnyt luontotavoitteiden vastaista vaikuttamista.

– Miksi olet liittoutunut tässä asiassa keskustalaisten ministerien kanssa suomalaisten enemmistön ja oman hallitusohjelmasi linjaa vastaan?

– Suomen hallituksen linja on vastuuton ja kääntää selän suomalaiselle metsäluonnolle, meppi syyttää.

Omalle ministerille Niinistö antaa tunnustusta.

– Suomen ympäristöministeriö ja ministeri Krista Mikkonen ovat olleet vaikeassa asemassa: he ovat saaneet lisärahaa kyllä kansallisesti luonnonsuojeluun ja Helmi-ohjelmaan, mutta hallituksen muut ministerit lobbaavat avoimesti EU:ssa luonnonsuojelua vastaan.

– Hallituksen linjan on muututtava luonnolle myönteiseksi ja siihen muutoksen me tarvitsemme SDP:ta ja pääministeriä mukaan. Meidän on oltava luonnon ja ilmaston puolella myös silloin kun hallitus edustaa suomalaisia Euroopan unionissa ja kansainvälisissä neuvotteluissa. Sillä ilman kansainvälisiä ratkaisuja luontoa ei pelasteta, Niinistö sanoo.