MT-kysely: Sanna Marin puolueiden puheenjohtajista suosituin seuraavankin hallituksen pääministeriksi

Politiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on puolueiden nykyisistä puheenjohtajista suosituin vaihtoehto myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, selviää Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

Vastaajista 26,6 prosenttia näkee, että Marin olisi paras vaihtoehto seuraavan hallituksen pääministeriksi. 30,4 prosenttia vastaajista kuitenkin koki, että mieluisaa vaihtoehtoa ei löydy puolueiden puheenjohtajista tai he eivät olleet lyöneet lukkoon kantaansa.

Puolueiden johtajista toiseksi suosituin oli Petteri Orpo (kok.), jota kannatti 16,6 prosenttia vastaajista. Kolmantena oli Riikka Purra (ps.), jota tuki noin kahdeksan prosenttia vastaajista.

Annika Saarikko (kesk.) sai kyselyssä neljän prosentin kannatuksen.

Vain SDP:n ja kokoomuksen kannattajat kokevat omassa puheenjohtajassaan olevan selkeää pääministeriainesta, MT:n kysely kertoo.

Vihreiden kannattajista yli 50 prosenttia pitää Marinia parhaana seuraavaksi pääministeriksi ja oman puolueen puheenjohtajaa Maria Ohisaloa vain 15 prosenttia.

Vasemmistoliitolla suunta on yhtä selkeä: Marinin näkee parhaaksi reilut 42 prosenttia ja Li Anderssonin 27 prosenttia.

Keskustan äänestäjistä Saarikkoa pitää sopivimpana seuraavaksi pääministeriksi 31,2 prosenttia, mutta melkein 35 prosenttia heistä ei osaa sanoa kantaansa tai ei näe häntä parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Voi olla, että puolueiden sisällä nähdään tehtävään sopivan omista joukoista paremmin joku muu kuin istuva puheenjohtaja tai sitten nähdään, ettei omalla puolueella ole mahdollisuuksia nousta suurimmaksi puolueeksi, josta pääministeri yleensä tulee. Siksi tuki annetaan tässä tapauksessa jollekin toiselle, kuten nyt Marinille, tutkija Matti Välimäkeä E2 Tutkimuksesta arvioi MT:lle.

Suomessa on määrä järjestää eduskuntavaalit noin puolentoista vuoden päästä.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri, ja siihen vastasi 8.–13. lokakuuta 1  023 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.