MT: "Diplomatia edellä mennään" – keskustakonkari Kääriäinen rauhoittelee Nato-intoa

Turvallisuuspolitiikka

Keskustavaikuttaja ja entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen haluaa omalta osaltaan rauhoitella Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä syntynyttä keskustelua.

Kääriäinen vetoaa monien muiden tavoin turvallisuuspolitiikan ns. ”pitkään linjaan”, jonka mukaan Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa ja päättää itse linjastaan mahdollista liittoutumista myöten.

– Pitkä linja on aktiivisen diplomatian, yhteistyön ja kumppanuuden, vahvan puolustuksen ja toimivan resilienssin kudelma. Se vastaa myös kansalaisten ajatuksia. Diplomatia edellä mennään, kirjoittaa Kääriäinen Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Kääriäisen mukaan Suomessa ei ole kuitenkaan sorruttu sinisilmäisyyteen. Kokemukset opettavat, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Senpä takia puolustuskyvystä on pidetty suhdanteista riippumatta huolta, yleisestä asevelvollisuudesta on pidetty kiinni ja maanpuolustustahtoa on vaalittu, hän huomauttaa.

Konkaripoliitikko pitää Suomen ja Ruotsin tiivistynyttä puolustusyhteistyötä entistä tärkeämpänä myös mahdollista Nato-jäsenyyttä peilattaessa.

– Olemme toisillemme tärkeimmät kumppanit. Ruotsin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus suhtautuu Nato-optioon kielteisesti, mutta maan parlamentin enemmistö on kutakuinkin samalla linjalla kuin Suomi. Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleissa keskustellaan varmasti turvallisuuspolitiikan linjasta ja Nato-jäsenyydestä. Keskustellaanko Suomessa turvallisuuspolitiikasta huhtikuun 2023 eduskuntavaaleissa, Kääriäinen pohtii.

Seppo Kääriäinen pitää tärkeänä, että kaikki merkittävimmät puolueet ovat olleet tällä vuosituhannella keskeisillä vastuupaikoilla päättämässä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

– Tarkoitan presidentin lisäksi pääministeriä sekä ulko- ja puolustusministereitä. On ylitetty hallituksen ja opposition raja. Suomi jatkaa turvallisuuspolitiikkansa ”pitkällä linjalla” – ei sen takia, että niin on ollut tapana, vaan sen takia, että se on hyvin informoitujen päättäjien vastuullisesti yhdessä harkitsema linja, hän kirjoittaa.