Moni ei ole kuullut tästä karmivasta verilöylystä, jonka julmuus ylittää lähes kaiken käsityskyvyn
Toisen maailmansodan katsotaan alkaneen syyskuussa 1939, kun natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan. Joidenkin arvioiden mukaan maailmansota alkoi kuitenkin pari vuotta aiemmin – ja ihan muualta kuin Euroopasta.
Japani hyökkäsi heinäkuussa 1937 Kiinaan. Valloitussota eteni nopeasti: joulukuussa Japani oli saapunut Kiinan silloisen pääkaupungin Nanjingin porteille.
9. joulukuuta 1937 Japani aloitti voimakkaan hyökkäyksen Nanjingia vastaan. Siitä alkoi kammottava tapahtumasarja, jonka julmuudet on usein unohdettu toisen maailmansodan kauhuja muistellessa. Nanjingin verilöylyksi kutsutusta tapahtumasarjasta on nyt kulunut 85 vuotta.
Kiinalaisjoukkojen puolustus ei kestänyt, ja japanilaiset valloittivat Nanjingin 13. joulukuuta 1937.
Kaupungissa japanilaiset aloittivat silmittömän teurastuksen, jossa raakuudelle ei ollut rajaa. Ensin väkivalta kohdistettiin sotilaisiin, mutta hyvin pian myös siviileihin: naisiin, lapsiin, vanhuksiin.
Kertomukset Nanjingin verilöylystä ovat kammottavia. Ihmisiltä katkottiin kauloja, toisia poltettiin, hukutettiin tai haudattiin elävänä. Uhreja silvottiin, sisäelimiä revittiin irti, osa kastroitiin väkisin.
Erityisen julman kohtelun saivat naiset ja tytöt. Arvioilta 20 000 naista raiskattiin, usein julmalla ja hyvin sadistisella tavalla.
Nanjingin verilöylyssä kuoli kiinalaisten mukaan 300 000 ihmistä.
Kaaoksen keskellä Nanjingiin perustettiin länsimaalaisille tarkoitettu turvavyöhyke. Japanilaiset tunkeutuivat kuitenkin sinnekin etsimään alueelle piiloutuneita kiinalaisia.
Nanjingin sankariksi nousi saksalainen John Rabe, joka pyrki suojelemaan kiinalaisia. Julmuuksiin puuttumalla Raben arvioidaan onnistuneen pelastamaan jopa 250 000 kiinalaista kuolemalta.
Oma paradoksaalinen ulottuvuutensa on se, että Rabe kuului natsipuolueeseen. Hänen kerrotaan kantaneen hakaristillä varustettua käsivarsinauhaa myös Nanjingissa. Natsien asenteet vähemmistöjä kohtaan sekä puolueen nimissä tehdyt julmuudet toisessa maailmansodassa tunnetaan tarkkaan.
Raben kerrotaan raportoineen Nanjingin tapahtumista natsipuolueelle ja jopa Adolf Hitlerille, mutta asia ei koskaan edennyt sen pidemmälle.
Natsi-Saksa ja Japani kukistettiin lopulta toisessa maailmansodassa.
Nanjingin tapahtumat ovat hiertäneet vuosikymmenten aikana virallisen Kiinan ja Japanin välejä.
Japanissa tapahtumia ei ole käyty läpi sellaisella avoimuudella, mitä avoimeen historian prosessointiin kuuluisi. Tapausta ei sinänsä ole kielletty, mutta siitä ei ole myöskään kerrottu kouluopetuksessa tai tiedotusvälineissä.
Japanissa Nanjingin tapahtumia on myös vähätelty. Uhreja on kerrottu olleen huomattavasti vähemmän. Nationalistisimmissa piireissä koko tapahtuma on kiistetty.
Virallinen Japani ei ole esittänyt anteeksipyyntöä.
Kiinalaisiin Nanjingin verilöyly on jättänyt syvät haavat. Monet tapahtumien silminnäkijät olivat vuonna 1937 vielä lapsia. Käsittämättömän julmuuden näkeminen on vaikuttanut heidän loppuelämäänsä.
Sekä Nanjingin verilöylystä että John Rabesta on tehty omat elokuvat.