Mitä tarkoittaa sänkyköyhyys? – Moni brittilapsi tietää sen liiankin hyvin
Mitä tarkoittaa sänkyköyhyys? Britanniassa moni lapsiperhe tietää sen konkreettisesti ja kokemuksesta: hyväntekeväisyysjärjestö Barnado’sin viime syksynä julkaiseman raportin mukaan sadattuhannet lapset olivat edeltäneiden 12 kuukauden aikana joutuneet jakamaan sängyn esimerkiksi sisaruksensa kanssa tai nukkumaan lattialla, koska omaan sänkyyn ei ole varaa.
Britannian lapsiköyhyys ulottuu kuitenkin paljon sänkyä laajemmalle. Maaliskuussa julkaistut luvut lapsiköyhyydestä osoittavat, että yli neljä miljoonaa lasta eli noin kolmannes maan lapsista elää pienituloisissa perheissä.
Maan nykyisen hallituksen mukaan määrä on kasvanut 700 000:lla vuodesta 2010.
Kansalaisjärjestöjen julkistamat kasvuluvut ovat niin ikään karuja. Ruoka-apua antava hyväntekeväisyysjärjestö Trussell Trust on kertonut jakaneensa huhtikuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana ennätykselliset yli 3,1 miljoonaa hätäruoka-apupakettia, lähes tuplamäärän viiden vuoden takaiseen verrattuna.
Eikä avustuspankeista haeta vain ruokaa. Energian hinnan nousun vuoksi esimerkiksi kirjastot ja monet kolmannen sektorin toimijat ovat alkaneet tarjota talvella lämpöpankkeja eli lämmitettyjä paikkoja ihmisille, joilla ei ole varaa lämmittää kotiaan.
Nyt Britanniassa laajenee niin kutsuttujen monipankkien verkosto, joka tarjoaa esimerkiksi lahjoituksena saatuja huonekaluja, vaatteita ja kodintekstiilejä.
Pieniä tuloja täydennetään sosiaalituella, mutta niitä on 2010-luvun historiallisen kulukuurin aikana jäädytetty ja niihin on tuotu monenlaisia rajoituksia.
Vuonna 2015 silloinen konservatiivihallitus ilmoitti rajoittavansa pienituloisille lapsiperheille tarkoitettua lasten määrään perustuvaa tukea siten, että sitä maksetaan vain kahdesta lapsesta ja kolmannesta lapsesta eteenpäin tukea saa vain tietyissä poikkeustapauksissa.
Muutos koskee huhtikuussa 2017 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia, joten jatkuvasti uusia perheitä päätyy sen piiriin.
Köyhyyttä ja pienituloisuutta pitkään tutkinut sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Donald Hirsch huomauttaa rajoituksen vaikuttavan koko perheeseen.
– Monet ovat vastustaneet rajoitusta, mielestäni oikeutetusti, sanomalla, että on julmaa rankaista lapsia. Ei vain kolmatta lasta, vaan perheen kaikkia lapsia, hän sanoo STT:lle puhelinhaastattelussa.
Liberaalidemokraatit ja vihreät kampanjoivat ennen heinäkuun vaaleja tuen lapsimäärärajoituksen poistamisen puolesta, vaalit voittanut työväenpuolue labour ei.
Kun heinäkuussa seitsemän labourin edustajaa tuki alahuoneen äänestyksessä esitystä rajoituksen poistamisesta eli äänesti oman puolueensa linjan vastaisesti, pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Keir Starmer erotti heidät puolueen parlamenttiryhmästä.
Hirsch toteaa, että Starmerilta voi sanoa olleen viisastakin tukahduttaa kapinointi. Näin pääministeri osoitti poliittisesti, ettei häntä saa taivutettua eri puolilta tuleviin vaatimuksiin.
Starmerin hallitus on muun muassa luvannut ilmaiset aamiaiskerhot alakouluihin ja perustanut lapsiperheköyhyyden poistamiseen keskittyvän työryhmän.
Hirsch korostaa, että moninainen ongelma vaatii moninaisia ratkaisuja, eli korjattavaa on sekä etuuksissa että työ- ja asuntomarkkinoissa ja pääsyssä päivähoitoon.
Labour on jo ilmoittanut muun muassa aikovansa parantaa vuokralla asuvien ja työntekijöiden oikeuksia vakauttaakseen ihmisten toimeentuloa.