Mistä meille kotikutoinen Vickan? – Suomalaiset poliitikot voisivat ottaa oppia naapurimaan prinsessasta, e2:n tutkimusjohtaja sanoo

Politiikka

Suomalaiset poliitikot voisivat ottaa oppia naapurimaan Ruotsin kruununprinsessa Victoriasta, pohtii e2 Tutkimuksen johtaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila.

Jutila viittaa sosiaalipsykologi Kaarina Mönkkösen arvioon Anna-lehdessä. Mönkkösen mukaan Victoria näyttää siltä, että hän todella paneutuu kohtaamaan yleisön ja on aidosti läsnä. Ihmiset havaitsevat nimittäin sosiaalisissa tilanteissa tarkasti ja tunnistavat herkästi esittämisen tai vilpittömyyden.

– Suomessa poliitikkojen työ on kaukana kuninkaallisesta kimalluksesta. Asiaosaamisen ja päivittäisen puurtamisen rinnalle kannattaisi kuitenkin napata mausteita naapurista, Jutila neuvoo Suomenmaan blogissaan.

Poliitikot voisivat pitää kansalaisten tapaamista yhtä tärkeänä kuin poliittista painia ja keskittyä kunnolla kohtaamisiin, Jutila jatkaa.

– Jos päättäjällä on aikaa notkistua polvista pienen ihmisen tasolle, jutella ja katsoa silmiin, kyse on demokratiateosta. Ero kiireessä heitettyyn rutiinitervehdykseen on iso.

Jutila kirjoittaa, että tutkimusten mukaan jopa kolme neljästä suomalaisesta arvioi, että poliitikot ovat etääntyneet tavallisten ihmisten ongelmista. Epäluuloa ja epäluottamusta riittää.

– Suomalaisessa politiikassa on tilaa Victorian reseptin kotikutoiselle versiolle. Kansanedustajien loputtoman kiireen ja riittämättömyyden tilalla voisivat olla hyvin suunnitellut, linjakkaat teot ja lämmin itseluottamus, joka näkyy kauas.