Ministeri Lintilä: "Suomi haluaa olla yksi parhaista tekoälymaista" – kahdeksan tekijän listaus odottaa toimenpiteitä
Tekoälyn tulevaisuutta selvittänyt ohjausryhmä listaa kahdeksan tekijää, joiden avulla Suomi voidaan viedä tekoälyaikaan.
– Suomessa me haluamme olla, ja meillä on hyvät mahdollisuudet olla, yksi maailman parhaita tekoälyn soveltajamaita. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tietoisia päätöksiä ja niiden tehokasta toimeenpanoa, arvioi raportin vastaanottanut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).
Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että tutkimusten mukaan Suomi on toisena Yhdysvaltain jälkeen 11 kehittyneimmän maan joukossa, kun arvioidaan tekoälyn tuomaa talouskasvupotentiaalia.
Tätä selittävät Suomen elinkeinorakenne, teollisuuden investointituotepainottuneisuus, julkisen sektorin digitaalisuusaste sekä korkea koulutustaso.
– Suomen siirtyminen tekoälyaikaan etenee siten, että kaikkiin aihealueisiin luodaan oma verkostonsa tai työtä tehdään yhdessä jo olemassa olevien verkostojen tai korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, kertoo tekoälyohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Hänen mukaansa ohjelman edetessä eri puolilla Suomea toteutetaan erilaisia tempauksia ja kampanjoita, joilla tekoälyä tuodaan lähemmäs ihmisten arkea.
– Kutsumme lisäksi kansalaiset keskustelemaan siitä, mitä tekoälyn ja robotiikan yleistyminen meille tarkoittaa, mitä siltä odotamme ja mihin haluamme päätöksentekijöiden erityisesti kiinnittävän huomiota, Ala-Pietilä lupaa.
Ohjausryhmän mukaan avaintekijöitä ovat yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen tekoälyn avulla, datan hyödyntäminen kaikilla sektoreilla, tekoälyn käyttöönoton nopeuttaminen ja helpottaminen sekä huippuosaamisen varmistaminen ja huippuosaajien houkutteleminen.
Muita avaintekijöitä ovat rohkeat valinnat ja investoinnit, maailman parhaimpien julkisten palvelujen rakentaminen, uudenlaisten yhteistyömallien luominen ja Suomen nostaminen tekoälyajan suunnannäyttäjäksi.