Maria Ohisalo blogissaan: Työurien loppupään työttömyysputkea on lyhennettävä ja nuorten koulutusastetta kasvatettava

Työurien loppupään työttömyysputkea on lyhennettävä ja nuorten koulutusastetta kasvatettava, sanoo vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo blogissaan.

Ohisalo kirjoittaa, että pitkällä aikavälillä koulutuspanostukset lisäävät osaavaa työvoimaa ja työllistymisen edellytyksiä. Erityisesti yli 55-vuotiaiden työllistymismahdollisuuksia pitää parantaa.

Ohisalon mukaan työurien pidentäminen on välttämätöntä, mutta samaan aikaan on pidettävä mielessä sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

– Paras keino työurien pidentymiseen on tietenkin se, että ihmiset voivat paremmin ja jaksavat työssään pidempään, hän kirjoittaa.

Vihreiden pitkäaikaisena tavoitteena on siirtää verotuksen painopistettä työstä ja yrittämisestä kohti ympäristöhaittoja.

– Työn verotuksen alentaminen yhdistettynä ympäristöverojen korotukseen olisi tehokas keino edistää sekä työllisyys- että ilmastotavoitteita, Ohisalo katsoo.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo tänään tiedotustilaisuudessa, mitä hallituksen työllisyystoimille kuuluu.

Hallituksen tavoitteena on osoittaa syksyn budjettiriihessä toimenpiteet, jotka toisivat mitattavasti 30 000 uutta työllistä. Hallitusohjelman tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Ohisalo kirjoittaa, että mitään ratkaisuja ei ole vielä hakattu kiveen, sillä hallitusohjelman mukaisesti mitään työllisyyttä parantavaa keinoa ei suljeta tarkastelun ulkopuolelle.

– Näihin lukeutuu esimerkiksi Helsingin Sanomien jutussa mainittu kokeilu ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoisesta porrastuksesta. Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että uudistuksen jälkeenkin työttömälle jää vähintään yhtä paljon rahaa käteen kuin ennen uudistusta, Ohisalo kirjoittaa.