Macron: Euroopan oltava mukana keskusteluissa keskipitkänmatkan ohjuksia rajoittavasta sopimuksesta – Presidentin mielestä Nato on yhä aivokuollut.

Nato

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa Euroopan maat mukaan sopimukseen, joka korvaisi aiemmin tänä vuonna rauenneen INF-sopimuksen.

Vuonna 1987 solmitussa sopimuksessa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sitoutuivat keskipitkänmatkan ohjusten kieltoon.

– Emme voi olla tyytyväisiä pelkkiin kahdenvälisiin sopimuksiin, Macron sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa tavattuaan sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Yhdysvallat irtautui INF-sopimuksesta aiemmin tänä vuonna, ja Venäjä on jäädyttänyt osallistumisensa siihen.

Macron puolusti väliensä lämmittelyä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Hän puolusti myös aiempaa lausuntoaan, jonka mukaan Nato olisi aivokuollut.

– Uskon, että oli meiltä vastuutonta puhua taloudellisista ja teknisistä asioista ottaen huomioon haasteet, joita parhaillaan kohtaamme. Herättely oli tarpeen, hän sanoi.

Muun muassa Stoltenberg oli aiemmin varoitellut Macronia vähättelemästä Natoa. Torstainakin hän painotti Naton kaltaisten monenvälisten instituutioiden tarvetta epävarmana aikana.

Yhdysvaltojen rahoitusosuus sotilasliitto Natolle vähenee, Naton edustaja ilmoitti torstaina. Muut Nato-maat puolestaan lisäävät maksuosuuttaan Naton toimintabudjetista.

Muutoksen jälkeen Yhdysvallat ja Saksa maksavat Naton budjetista kumpikin hieman yli 16 prosenttia.

Yhdysvaltain osuus vähenee merkittävästi, sillä tähän asti se on rahoittanut liki neljäsosan sotilasliiton budjetista. Saksan siivu kokonaissummasta on ollut vajaat 15 prosenttia.

Myös muiden Naton eurooppalaisten jäsenmaiden ja Kanadan maksuosuus Naton budjetista nousee.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti arvostellut Naton eurooppalaisia jäseniä siitä, että ne ovat rahoituksen osalta sotilasliiton ”vapaamatkustajia”.

On arvioitu, että päätös Yhdysvaltain Nato-maksuosuuden pienentämisestä tehtiin nyt Trumpin rauhoitteluksi ennen Naton ensi viikon Lontoon-kokousta.