Maailman ensimmäinen koirien tiineystesti tulee Salosta, TS kertoo – "Tähtäämme heti vientiin"

Talous

Salossa kehitettiin maailman ensimmäinen koirien tiineystesti, Turun Sanomat (TS) kertoo.

Diagnostiikkayhtiö Bellylabsin pikatestillä koiran tiineyden voi todeta kotona ilman muita apuvälineitä. TS:n mukaan testit tulevat markkinoille tällä viikolla.

Valmistajan mukaan testin tarkkuus on todennetusti 96-prosenttinen kaikille koiraroduille. Testejä Bellylabsille valmistaa alihankintana salolaisyhtiö Salofa Oy.

– Koirien tiineystesti on ensimmäinen tuotteemme ja näemme tässä valtavan potentiaalin, Bellylabsin toimitusjohtaja Jarno Kukila sanoo TS:lle.

– Vuosia kestäneen työn tuloksena kotitesti on nyt valmis. Voin varmuudella sanoa, että vastaavaa tuotetta ei maailmalla ole, eli samalla luomme täysin uuden kategorian maailmanlaajuiseen markkinaan, Kukila kertoo.

Pikatestillä voidaan Bellylabsin mukaan erottaa myös valeraskauden oireet tiineydestä.

Testi on TS:n mukaan nelivaiheinen: ensin napsautetaan koiran huulta lansetilla yhden veritipan saamiseksi, sitten näyte otetaan talteen näytetikulla ja laitetaan se liuosputkeen, jossa sitä pyöritetään 3–5 kierrosta, ja lopuksi liuosputkesta tiputetaan kaksi tippaa testikasetin näytereikään. 10–15 minuutin kuluttua testitulos on luettavissa.

Kukila toteaa, että eläinten testejä ei ole säädelty yhtä vahvasti kuin ihmisten. Markkinat koirien tiineystestille ovatkin laajat.

– Tähtäämme heti vientiin sekä Euroopan maihin että Yhdysvaltoihin. Parhaillaan neuvottelemme isojen jälleenmyyjien kanssa, Kukila sanoo.

Tavallisesti eläinlääkäri toteaa nartun tiineyden ultraäänellä. Kukila sanoo, että on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli narttu osoittautuu tiineeksi. Eläinlääkäri voi seurata sikiöiden määrää ja vointia.