Luulitko ostaneesi tonnikalaa? – Todennäköisesti syöt kuitenkin boniittia
Tonnikala kuuluu monen suomalaisen ruokavalikoimaan. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että säilykepurkissa oleva kala ei ole tarkalleen sanottuna tonnikalaa vaan boniittia.
Kestävää merenelävien tuotantoa edistävä järjestö Marine Stewardship Council (MSC) kertoo, että boniittia löytyy todennäköisesti lähestulkoon kaikista Suomessa ja Euroopassa ostetuista tonnikalasäilykkeistä.
Boniitti on kala, joka lukeutuu tonnikalan sukulaisiin. Se ei kuitenkaan kuulu niin sanottuihin aitotonnikaloihin.
Boniittia saa kuitenkin myydä tonnikala-nimikkeellä. Kalasäilykkeen kyljessä pitäisi kuitenkin kertoa, mitä kalalajia tuote sisältää. Jos Suomessa katsoo tonnikalapurkin ainesosaluetteloa, siellä todennäköisimmin lukee boniitti tai samaa tarkoittava skipjack.
Varsinainen tonnikala tunnetaan tieteellisellä nimellä Thunnus thynnus. Sitä syödään paljon etenkin Japanissa. Tonnikalaa käytetään muun muassa sushissa. Säilykkeissä Thunnus thynnusta sen sijaan ei juuri käytetä.
Boniitti koko maailman tasolla yleisin yleisin tonnikalasäilykkeiden raaka-aine.
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan pienikokoinen ja runsaslukuinen kalalaji elää pääasiassa Atlantin, Intian valtameren ja Tyynen valtameren trooppisissa osissa. Suurimmat kannat löytyvät päiväntasaajan läheltä.
WWF:n mukaan boniittikantojen katsotaan olevan ovat pääosin kestävällä tasolla, mutta kanta-arvioihin liittyy monin paikoin suuria epävarmuuksia.
Tonnikalojen kalastuksessa on WWF:n mukaan ongelmallista sivusaaliit. Haitallisimpia pyyntimenetelmiä ovat pitkäsiima, verkot ja troolaus. Niissä kalasaaliin mukanaa tulee paljon sivusaaliina keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia, haita ja ei-toivottuja kalalajeja.
Kestävimpiä vaihtoehtoja WWF:n mukaan ovat valikoivat pyyntimenetelmät kuten käsisiimat, vapakalastus ja vapaasti uiviin tonnikaloihin kohdistuva kurenuottakalastus.