Lohi pelkää matkustusrajoitusten jatkuvan pitkään STM:n jarrutuksen vuoksi – toinen testi aiheuttaa ilmeisen ongelma- ja mainehaitan, hän sanoo Ylellä

Tästä tulee erittäin vaikea kysymys ja taistelu jatkuu, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja sanoo
Matkustusrajoitukset

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan valiokunnan tiistainen esitys maahantulosääntöjen jatkamisesta vuoden loppuun on surkea.

Matkailijoilta vaaditaan esityksen mukaan yhä koronatestiä ennen ja jälkeen Suomeen saapumisen.

– Toinen testi aiheuttaa aivan ilmeisen ongelma- ja mainehaitan etenkin tilanteessa, jossa meidän pitäisi kyetä tekemään kaikkemme, että matkailutoimiala voisi elpyä mahdollisimman nopeasti, Lohi sanoo Ylellä.

Lohi kertoo pitävänsä erittäin huolestuttavana sitä, ettei sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) uskota Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalausuntoja aiheesta.

Keskustan edustajat äänestivät valiokunnassa tyhjää. Lohi huomauttaa, että hallituspuolueiden edustajien on tuettava hallituksen esityksiä valiokunnissa, elleivät he ole yksimielisiä siitä, että niitä voidaan korjata.

Myös vastuuministeriltä eli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) olisi pitänyt saada lupa muutosten tekoon.

Lohi myöntääkin puolueen rikkoneen pelisääntöjä äänestämällä tyhjää.

– Puheenjohtajana minun tehtäväni olisi ollut huolehtia siitä, että kaikki hallituspuolueen jäsenet valiokunnassa ovat tukemassa tätä, hän myöntää.

Lohen mukaan on aiheellista pelätä, että matkustusrajoitukset tulevat jatkumaan edelleen.

– Kun tiedän ministeriön, joka näitä asioita käsittelee, niin tavoitteena saattaa olla että matkustusrajoitukset jatkuisivat vielä paljon pidempään kuin ensi talveen, varmaan vielä vuosia. Tästä tulee erittäin vaikea kysymys ja taistelu jatkuu, hän toteaa Ylellä.

Maahantulosääntöjä käsitellään eduskunnassa perjantaina.