Litiumhanke etenee Keski-Pohjanmaalla – Elinkeinoministeri Lintilä: "tarkoittaa työpaikkoja ja merkittäviä verotuloja"

Talous

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on tyytyväinen kaivos- ja kemianteollisuuden yhtiö Keliberin ilmoituksesta, jonka mukaan se on saamassa 40 miljoonan euron rahoituksen litiumhankkeelleen.

Rahoitusjärjestelyssä on mukana eteläafrikkalainen maailman johtava jalometallien tuottaja Sibanye-Stillwater sekä nykyiset osakkeenomistajat.

– Keliberin saama rahoitus tarkoittaa, että vuosikymmeniä työn alla ollut hanke etenee. Toteutuessaan Keliberin hanke tarkoittaa työpaikkoja ja merkittäviä verotuloja Keski-Pohjanmaalle, Lintilä sanoo tiedotteessaan.

– Keski-Pohjanmaalla on todella hyvät edellytykset nousta akkualan keskittymäksi. Liikenteen ja yhteiskunnan sähköistyminen merkitsevät valtavaa liiketoimintamahdollisuutta Suomelle. Keski-Pohjanmaa kulkee tässä suhteessa eturintamassa.

Lintilä on myös hyvillään uutisesta, jonka mukaan Keliber ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu käynnistävät yhteistyön prosessi- ja kemiantekniikan koulutuksen kehittämiseksi vastaamaan akkuklusterin ja kaivosalan tarpeisiin.

– Akkualan koulutuspaikat ovat satsaus tulevaisuuden alaan. Uskon, että uudet paikat tarjoavat kouluttautumismahdollisuuksia esimerkiksi kone- ja kuljetuspuolella tähän asti työllistyneille.

– Käynnistin viime vuonna Suomen ensimmäisen akkustrategian valmistelun. Vastaanotin strategian hiljattain ja siellä painotetaan muun muassa voimavaroja akkualan koulutukseen. Esimerkit vain on vielä vähäisiä, mutta nyt Keliberin ja Kpedun yhteistyö näyttää suuntaa myös muille.