Lintilä Venäjän kaasuhanoista IS:ssa: Emme voi sanoa, että anna nyt pikkuisen sitä kaasua – Suomi varautunut hyvin

Huoltovarmuus

Jos Venäjä katkaisee kaasuhanat Suomelta, tilanteen kestoa on vaikea arvioida.

Näin kertoo Ilta-Sanomille (IS) elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Lehti haastatteli ministeriä Ruotsissa järjestetyn seminaarin yhteydessä.

Korkean tason elinkeinoseminaarissa oli kaksi pyöreän pöydän keskustelua, joista ensimmäisessä keskustelivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Toiseen keskusteluun osallistuivat Suomen ja Ruotsin elinkeinoministerit Lintilä ja Karl-Petter Thorwaldsson.

Mikäli Venäjä katkaisee Suomen kaasuhanat, yritykset joutuvat käyttämään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Yksi vaihtoehtoinen energiamuoto on monilla yrityksillä polttoöljy.

Tilanne on erikoinen, sillä suunta pitäisi olla ympäristöystävällisempään energiaan, IS kirjoittaa.

– Onhan se erikoinen tilanne, mutta se on pakon sanelema juttu. Sillä hetkellä kun kaasuhana on kiinni, se on kiinni. Emme voi sanoa, että anna nyt pikkuisen sitä kaasua, Lintilä toteaa.

Lintilä huomauttaa lehdelle, että monen yrityksen varajärjestelmät perustuvat nimenomaan polttoaineisiin.

Mahdollisuuksia venäläisen kaasun korvaamiseen on hyvin, ministeri muistuttaa.

– Meillä on tällä hetkellä enemmän rahaa energiainvestointeihin ja -tukiin kuin koskaan aiemmin. Toivon mukaan yritykset lähtevät tekemään näitä nopeasti nopeasti.

Lintilä vakuuttaa IS:n mukaan, että Suomessa yritykset ovat varautuneet jo verrattain hyvin. Huoltovarmuuden kannalta Suomi on hänen mukaansa hyvässä tilanteessa.

Osa yrityksistä on varautunut paremmin, osa heikommin. Tilanne on kuitenkin parempi verrattuna moneen muuhun EU-maahan, etenkin Saksaan.

– Saksan asteikolla vaikutus tulee olemaan megalomaaninen, mikäli Venäjä katkaisee kaasuhanat.