HS: Venäläisen kaasun tulo Suomeen voi loppua hyvinkin pian

Venäjän kaasu

Suomen kaasuyhtiö Gasum pitää mahdollisena, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkeaa käytännössä jo ensi lauantaina, uutisoi Helsingin Sanomat.

Virkamiesarvioiden mukaan Suomen nykyinen kaasuinfrastruktuuri eli Viron-kaasuputki ja lng-terminaalit eivät riitä korvaamaan venäläistä maakaasua.

Gasum on varautunut tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Kaasuhanojen sulkeutuminen aiheuttaisi ongelmia erityisesti kemian- ja metsäteollisuuteen, missä kaasua käytetään prosessien raaka-aineena.

Gasum sanoo pyrkivänsä huolehtimaan siitä, että suomalaiset maakaasuasiakkaat saavat kaasunsa muista lähteistä.

Gasumilla on venäläisen Gazpromin kanssa pitkäaikainen maakaasun hankintasopimus.

– Gasum ei hyväksy Gazprom Exportin ehdotusta ruplamaksuihin siirtymisestä. Lisäksi yhtiöillä on merkittävä erimielisyys liittyen muihin sopimuksen perusteella esitettyihin vaateisiin, Gasum kirjoittaa tiedotteessaan.

Gazprom on pyytänyt Gasumilta vastausta tämän viikon perjantaihin mennessä. Venäläisyhtön mukaan uusiin maksuehtoihin suostuminen on ehto sille, että toimitukset jatkuvat häiriöttä.

Gasumin mukaan hankintasopimusta koskevat erimielisyydet ovat niin suuria, että yhtiö on päättänyt viedä asian välimiesmenettelyyn.

Välimiesoikeuden on annettava tuomionsa korkeintaan yhdeksässä kuukaudessa. Nopeutetussa menettelyssä ratkaisun pitäisi syntyä kolmessa kuukaudessa.

VIIME viikonloppuna Venäjä katkaisi sähkökaupan Suomeen. Syyksi kerrottiin ”vaikeudet vastaanottaa maksuja markkinoille myydystä sähköstä”.