Gasum vie Gazpromin välimiesmenettelyyn – venäläisyhtiö vaatii maksuja ruplissa

Suomalaisyhtiö pitää mahdollisena, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen loppuu
Talous

Kaasuyhtiö Gasum kertoi tiistaina vievänsä venäläisen Gazprom Exportin kanssa tehdyn maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn. Gasum ei hyväksy Gazpromin vaatimusta maksaa kaasu eurojen sijasta ruplissa.

Gasum arvioi, että riski hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on kasvanut. Yhtiö pitää mahdollisena, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen loppuu.

Gasumilla on Gazprom Exportin kanssa pitkäaikainen maakaasun hankintasopimus. Yhtiöt ovat neuvotelleet sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista viime syksystä lähtien.

Suomalaisyhtiön mukaan Gazprom esitti viime kuussa vaateen, jossa hankintasopimuksessa sovitut maksut tulisi jatkossa maksaa eurojen sijaan ruplissa. Tämän lisäksi Gazprom on esittänyt Gasumille muitakin sopimukseen liittyviä vaateita.

Gasum korostaa, ettei yhtiö hyväksy ruplamaksuja tai ehdotettuja maksujärjestelyjä.

Gazprom on vaatinut lukuisilta sopimuskumppaneiltaan EU-maissa maksuja ruplissa. Yhtiö on asettanut takarajaksi perjantain, jolloin viimeistään kaasun ostajien on ilmoitettava, hyväksyvätkö ne Gazpromin ehdot.

Venäjä katkaisi jo huhtikuussa kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät suostuneet maksamaan kaasustaan ruplissa.

Gasum kertoo varautuneensa mahdolliseen kaasutoimitusten loppumiseen yhdessä asiakkaidensa sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Alkavalla kesäkaudella Gasum pyrkii varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun saatavuuden Virosta Suomeen kulkevan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä.

Gasum varoittaa kuitenkin, että siirtokapasiteettiin liittyvät rajoitteet voivat tehdä tästä haasteellista.

Suomessa kaasusta riippuvaisimpia ovat monet teollisuuslaitokset, kuten Nesteen öljynjalostamo Porvoossa. Sen sijaan energiantuotannossa kaasu on korvattavissa, ja kotitalouksissa kaasua käytetään vain vähän.