Gasum ennakoi kaasun tulon Venäjältä katkeavan tällä viikolla

Siirtokapasiteetin rajoitteet voivat vaikeuttaa tuonnin korvaamista, yhtiö sanoo
Energia

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu myöhään perjantaina tai lauantaina. Gasum ei ole saanut mitään tietoa asiasta Gazprom Exportilta tai venäläiseltä siirto-operaattorilta.

Gasum jatkaa varautumista tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa. Gasum pyrkii alkavalla kesäkaudella varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun saatavuuden Balticconnector-yhdysputken kautta ja muista hankintalähteistä.

Siirtokapasiteettiin liittyvät rajoitteet voivat kuitenkin tehdä Venäjän kaasun korvaamisesta haasteellista, Gasum sanoo.

Gasum kertoi tiistaina vievänsä venäläisen Gazprom Exportin kanssa tehdyn maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn. Gasum ei hyväksy Gazpromin vaatimusta maksaa kaasu eurojen sijasta ruplissa.

Gazprom on vaatinut monilta EU-maissa toimivilta sopimuskumppaneiltaan maksuja ruplissa. Yhtiö on asettanut takarajaksi perjantain, jolloin viimeistään kaasun ostajien on ilmoitettava, hyväksyvätkö ne Gazpromin ehdot.

Suomessa kaasua käytetään vähemmän lämmitykseen kuin monissa EU-maissa. Suomessa kaasua käytetään eniten teollisuudessa, kuten Nesteen öljynjalostamolla Porvoossa. Sen sijaan energiantuotannossa kaasu on korvattavissa, ja kotitalouksissa kaasua käytetään vain vähän.