Gasum ennakoi kaasun tulon Venäjältä katkeavan perjantaina tai lauantaina
Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu myöhään perjantaina tai lauantaina.
Gasum pyrkii varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun Balticconnector-yhdysputken kautta ja muista hankintalähteistä. Viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Olga Väisänen kertoi STT:lle, että Gasumin arvion mukaan Balticconnectorin kautta voidaan kesäkaudella tuoda riittävästi kaasua Suomen tarpeisiin. Kun sää kylmenee, tilanne muuttuu.
– Talvikausi on haastava. Silloin tarvitaan jokin muu ratkaisu, Väisänen sanoi.
Suomen ja Viron hallitukset neuvottelevat parhaillaan kelluvan LNG-terminaalin vuokraamisesta, jotta vajetta saataisiin paikattua. Kelluva terminaali eli laiva on tarkoitus saada käyttöön talveksi. Se tulee erityisesti tarpeeseen siinä tilanteessa, jos kaasuntuonti Venäjältä Eurooppaan keskeytyy laajamittaisesti ja markkinoilla syntyy pitempiaikainen häiriö.
Myös Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on varautunut siihen, että Venäjän kaasun tulo keskeytyy. Toimitusjohtaja Olli Sipilä kertoi STT:lle, että Balticconnectorin kautta siirrettävä kaasu riittää noin puoleen vuoden päivistä, jos historiallista kulutusta katsotaan.
Kun Haminan LNG-terminaali tulee käyttöön vuoden lopulla, nousee osuus viidenkymmenen ja kahdeksankymmenen prosentin välille, jos kaasua vain on saatavilla.
– Jos Euroopassa on syystä tai toisesta pitkäaikaisia toimintahäiriöitä, niin siinä tapauksessa uudet lähteet, kuten kelluva LNG-terminaali, on nähty erittäin tarpeellisiksi.
Toistaiseksi tilanne on Gasgridin näkökulmasta vakaa, Sipilä sanoi.
Gasum kertoi tiistaina vievänsä venäläisen Gazprom Exportin kanssa tehdyn maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn. Gasum ei hyväksy Gazpromin vaatimusta maksaa kaasu eurojen sijasta ruplissa.
Suomessa kaasua käytetään vähemmän lämmitykseen kuin monissa EU-maissa. Kaasua käytetään eniten teollisuudessa, kuten Nesteen öljynjalostamolla Porvoossa ja elintarviketeollisuudessa.
Fazer ilmoitti, että Venäjän maakaasutoimitusten mahdollinen keskeytyminen ei vaikuta yhtiön valmistukseen Suomessa. Suurin osa Fazerin käyttämästä maakaasusta tulee Baltiasta, ja toimitukset sieltä jatkuvat entiseen tapaan.
– Olemme tehneet varautumissuunnitelmia erityisesti leipomoliiketoiminnassamme, jossa maakaasua käytetään uunien lämmitykseen. Varajärjestelmien rakentaminen on käynnissä ja niiden avulla pystymme valmistamaan suurimman osan tuotteistamme mahdollisista kaasutoimitusten häiriintymisistä huolimatta, sanoi Fazerin leipomoliiketoiminta-alan johtaja Lara Saulo tiedotteessa.
Suomen energiantuotannossa kaasu on korvattavissa, ja kotitalouksissa kaasua käytetään vain vähän. Kun niukkuutta jaetaan, ovat ne käyttäjät etusijalla, joiden kodit ja liedet lämpenevät kaasun avulla.