Libanonin protestoijat vannovat, ettei kiukku ole ohi päivässä

Pääministeri on lupaillut parlamenttivaalien aikaistamista. Sunnuntaina nähtiin myös ensimmäinen ministeriero.
Ulkomaat

Libanonissa hallituksen vastustajat ovat vannoneet järjestävänsä uusia mielenosoituksia lauantaisten protestien jälkeen. Sosiaalisessa mediassa kiersi viesti, jossa vakuutettiin, ettei kansan kiukku ole ohi päivässä.

Vaikka Libanonissa on vastustettu hallitusta äänekkäästi jo pitkään, tiistaina suuren osan kaupungin keskustasta tuhonnut jättiläismäinen räjähdys on saanut kansalaiset raivostumaan entistä enemmän.

Viranomaiset olivat tietoisia, että satamassa oli säilössä suuri määrä mahdollisesti vaarallista ammoniumnitraattia, mutta asialle ei ollut tehty mitään.

Maanjäristykseen verrattava räjähdys tappoi yli 150 ihmistä, tuhansia loukkaantui ja kymmeniä on edelleen kateissa. Aineellisten vahinkojen arvo on arvioitu miljardeiksi dollareiksi.

Lauantaina mielenosoittajat tunkeutuivat esimerkiksi useisiin ministeriöihin, kunnes armeija hääti heidät pois. Armeija käytti myös kumiluoteja ja kyynelkaasua hajottaakseen keskustaan kokoontuneen mielenosoituksen.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan satoja ihmisiä loukkaantui, mutta uutistoimisto AFP:n Punaiselta Ristiltä saamien tietojen mukaan loukkaantuneita oli kymmeniä.

Osa loukkaantuneista tarvitsi sairaalahoitoa. Beirutin sairaalat ovat jo valmiiksi täpötäysiä räjähdyksen uhrien ja koronaviruspotilaiden vuoksi.

Libanonin pääministeri Hassan Diab lupaili lauantaina televisioidussa lausunnossaan parlamenttivaalien aikaistamista maan ahdingon selvittämiseksi.

Muutamia kansanedustajia on jo jättänyt tehtävänsä räjähdyksen jälkeen, ja sunnuntaina erostaan ilmoitti tiedottamisesta vastaava ministeri.

Kansalaiset ovat vaatineet koko Diabin hallituksen eroa. Lisäksi mielenosoittajat haluavat eroon Libanonin eliitistä, joka elää luksuselämää samalla kun kansan köyhyys syvenee, kaduille kertyy roskia ja sähkö katkeilee jatkuvasti.

Protestoijat sanovat eliitin pitävän kiinni omista etuoikeuksistaan yhteisen hyvän kustannuksella.

Myös monet maailman johtajat ovat tyytymättömiä Libanonin tilanteeseen. Sunnuntaina iltapäivällä järjestetään videokonferenssi, jossa keskustellaan Libanonille tarjottavasta avusta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johdolla.