Leppä: Myrkkymunakohu osoittaa, että kannattaa syödä suomalaista ruokaa
– Myrkkymunaepisodi kertoo suomalaiselle kuluttajalle jälleen kerran, että paras ratkaisu on käyttää kotimaisia, turvallisia tuotteita. Silloin tietää, mitä syö, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa.
Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa on vedetty pois myynnistä miljoonia kananmunia hollantilaisista munista löytyneen fiproniili-hyönteismyrkyn vuoksi. Asiasta kertoi Yle.
Suomeen myrkyllisiä kananmunia ei ole tiettävästi eksynyt.
Kananmunakohu kertoo Lepän mukaan ulkomailla käytettävän ruoantuotannossa toimintatapoja, jotka vaikuttavat kuluttajien ruokaturvallisuuteen negatiivisesti ja jollaisia ei Suomessa hyväksytä.
– Skandaaleja tulee peräjälkeen: Brasilian liha, vihannesten epäpuhtaat kasteluvedet, melamiini. On todella ikävää, että tällaista tapahtuu, ministeri sanoo.
Lepän mielestä kuluttajien on vaadittava kauppoja ja ravintoloita kertomaan entistä tarkemmin, millaisten periaatteiden ja käytäntöjen mukaan ruoka on tuotettu sekä mistä se on tullut.
– Tähän on puututtu myös lainsäädännöllä ja sitä halutaan edelleen tiukentaa.
Suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus näyttää Lepän mielestä valoisalta, ruokaa tarvitaan yhä enemmän.
– Suomalainen ruoka on tutkitusti maailman puhtainta. Senkaltaiselle premium-luokan ruualle on maailmanmarkkinoilla kysyntää jatkuvasti enemmän.
Myös suomalaiset itse arvostavat kotimaista ruokaa. Ministeri peräänkuuluttaa kuluttajilta ymmärrystä sen suhteen, ettei maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa voida tuottaa bulkkiruuan hinnalla.
– Markkinatilanne on epätasapainoinen. Jatkuvasti tuodaan maahan kauniisti pakattuja kaupan omia merkkejä. Bulkki on bulkkia oli paketti miten hieno tahansa. Tämä myös vääristää markkinoita.
Aina välillä nousee esiin keskustelunavauksia, joissa kyseenalaistetaan suomalaisen ruuantuotannon mielekkyys.
Leppä pitää sellaisia puheita vastuuttomina ja kehottaa jättämään ne omaan arvoonsa. Hän toivoo, että ihmiset perehtyisivät asioihin ja miettisivät ruoantuotannon kokonaisuutta.
– Elintarvikeketjusta saa leipänsä 344 000 ihmistä ja se tuottaa joka vuosi lisäarvoa 15 miljardia euroa. Puhutaan myös taloudellisesti isosta asiasta.
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) iloitsee Uuden Suomen blogissaan siitä, että Suomen tiukkojen salmonellasääntöjen vuoksi kaikki täällä myytävät kananmunat ovat suomalaisia.
Myrkkymunaskandaali on hänen mielestään jälleen kerran hyvä osoitus siitä, miksi oman alkutuotantomme elinvoimasta on pidettävä hyvää huolta.
– Jos maataloustuotantomme ajetaan alas, olemme tällaisten globaalien skandaalien armoilla. Onkin täysin hämmentävää, että maataloustuotantoamme vastaan hyökätään jatkuvasti milloin kokoomusnuorten ja milloin cityvihreiden toimesta. Olisiko jo aika lopettaa? Kärnä kysyy.
Hän kehottaa suomalaisia olemaan ylpeitä tutkitusti puhtaasta ruoantuotannosta.
– Se tehdään parhaiten ostamalla kaupasta kotimaisia, Joutsenlipulla varustettuja tuotteita tai hankkimalla elintarvikkeita suoraan tuottajilta, kansanedustaja opastaa.