Belgia myönsi tienneensä myrkkymunista jo kesäkuussa – suomalaisketjut selvittävät tuotteidensa sisältämien kananmunien alkuperää
Belgian viranomaiset myönsivät tänään tienneensä korkeista hyönteismyrkkypitoisuuksista munissa jo kesäkuun alussa. Tietoa ei kuitenkaan julkistettu tuolloin asiasta käynnistetyn tutkinnan vuoksi.
– Tiesimme jo kesäkuun alussa, että alalla on mahdollisesti ongelma hyönteismyrkky fiproniilin kanssa, Belgian elintarviketurvallisuudesta vastaavan viraston tiedottaja Katrien Stragier sanoi televisiokanava VRT:n haastattelussa AFP:n mukaan.
– Aloitimme tutkimukset välittömästi ja kerroimme asiasta myös syyttäjäviranomaisille, koska kyse saattoi olla mahdollisesta petoksesta. Siitä eteenpäin tutkinta muuttui salaiseksi, Stragier sanoi.
Kananmunat on poistettu myynnistä Belgiassa varotoimenpiteenä ennen tehtävien testien valmistumista. Useita miljoonia hollantilaisfarmien munia on vedetty takaisin Hollannissa ja Saksassa.
Tullin ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan fiproniilia sisältäviä kananmunia ei ole tullut Suomeen. Evira seuraa Keski-Euroopan tilannetta.
– Niin kauan kuin ei tule tietoon mitään suomalaista kuluttajaa koskevaa, odotamme mielenkiinnolla, mitä muissa maissa tapahtuu, sanoi mikrobiologisen elintarviketurvallisuusyksikön johtaja Thimjos Ninios lauantaina STT:lle.
Kesko, S-ryhmä ja Lidl ovat kertoneet, että niiden myymät tuoreet kananmunat ovat kotimaisia.
S-ryhmä kertoi perjantaina, että ketjulla on myynnissä tuotteita, joissa on käytetty hollantilaista kananmunaa. Kananmuna ei kuitenkaan ole peräisin niiltä tiloilta, joilta korkeita myrkkylukemia on löytynyt.
Lidl kertoi perjantaina selvittävänsä asiaa myymiensä tuotteiden osalta.
Kesko puolestaan kertoi, että Hollannista tulee yhtiön omana merkkituotteena myytäviä keksejä, jotka sisältävät kananmunaa. Näitä keksilaatuja on kahdeksan.
Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervon mukaan asiaa selvitetään.
– Ja jos Eviralta tulee jotain ohjeistusta, niin tietenkin sen mukaan reagoidaan ja toimitaan, Kalervo sanoi lauantaina.
Fiproniilia on löytynyt kananmunista Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa. Belgiassa fiproniilipitoisuuksia on mitattu myös kananlihasta.
Hollannin viranomaiset epäilevät, että tuholaistorjuntayritys on lisännyt fiproniilia kanojen loislääkkeeseen tehostaakseen sen vaikutusta. Ainetta käytetään yleisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Käyttö tuotantoeläimille on kielletty.
Hollannin viranomaiset sulkivat aiemmin tällä viikolla 180 maatilaa ja 138 kanatilaa pysyy edelleen suljettuina.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan korkeat fiproniili-pitoisuudet voivat vahingoittaa maksaa, kilpirauhasta ja munuaisia, jos myrkkyä saa ravinnon mukana suuria määriä ajan mittaan.
Lähde: AFP