Leppä haluaa kannanhoidollisen sudenmetsästyksen takaisin – "Ongelmia on, se myönnetään"

Metsästys

Suden kannanhoidollinen metsästäminen on saatava jälleen mahdolliseksi, paaluttaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Leppä otti asiaan kantaa eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa. Hän totesi asettaneensa työryhmän, joka pohtii Euroopan unionin tuomioistuimen ja Korkeimman hallinto-oikeuden asiassa antamia reunaehtoja.

– Aikataulusta en uskalla tällä hetkellä sanoa, mutta tahtotila itselläni on täysin selvä: se pitää saada takaisin. Ongelmia on, se myönnetään, se on totta, se on fakta.

Lepän mukaan susiongelmiin on tällä hetkellä käytettävissä kaksi keinoa: poliisin poistoluvat ja riistahallinnon myöntämät vahinkoperusteiset luvat.

– Sen lisäksi haluan sen kannanhoidollisen metsästyksen takaisin.

Susien kannanhoidollisesta metsästämisestä kysyi budjettikeskustelussa keskustan kuhmolainen kansanedustaja Tuomas Kettunen. Hän huomautti, että pelkästään viime vuonna sudet tappoivat 49 koiraa, ja korvaussumma oli 165 000 euroa.

Susien kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamisesta jo tulevana talvena on tehty jo yli 60 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite, joka etenee eduskunnan käsittelyyn.

EU:n tuomioistuin otti viime syksynä tiukan kannan Suomessa vielä joitakin vuosia sitten harjoitettuun suden kannanhoidolliseen metsästykseen.

Tuomioistuimen ratkaisun mukaan suden kannanhoidolliseen metsästykseen vaaditaan tiukat ehdot, kuten tieteellistä näyttöä ja perusteluita kannanhoidollisen metsästyksen hyödyistä.