"Lasten on saatava aloittaa koulunsa uudesta innostuen" – MLL laati koululaisten vanhemmille ohjeita koronasyksyyn

Koulu

Lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on epävarma, Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa.

Päättäjien on pantava lasten edut kaiken edelle, liitto linjaa.

– Lasten on saatava aloittaa koulunsa uudesta innostuen, vaikka vanhempia painavat huolet virusmuunnosten leviämisestä. Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt tulevaisuuden uskon vahvistamista, optimismia sekä arkeen kiinnittäviä myönteisiä rutiineja, MLL:n Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki sanoo tiedotteessa.

MLL:n mukaan pitkittyneen kriisin aikana lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta tukevat rutiinit ja perheen yhteiset tekemiset ja tulevaisuuden suunnitelmat.

MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen kertoo, että etäopetus ja harrastustoiminnan rajoitukset ovat aiheuttaneet lapsille ja nuorille yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja oppimisen vaikeuksia.

– On hyvä ja tärkeää, että koulut alkavat lähiopetuksessa, Iivonen sanoo tiedotteessa.

– Etäopetukseen siirtymisen kynnyksen on oltava hyvin korkealla. Koulu ei ole vain oppimisen paikka vaan se on keskeinen lasten ja nuorten kasvuympäristö ja sosiaalisten suhteiden rakentumisen paikka, hän muistuttaa.

MLL laati vanhemmalle kuusi nyrkkisääntöä lapsen koulun alkamiseen koronasyksynä:

  1. Ylläpidä optimismia arjessa ja omassa puheessa. Jaa mahdolliset omat katastrofiajatukset toisen aikuisen kanssa, vältä siirtämistä omaa ahdistusta lapseen tai nuoreen.

  2. Kuuntele ja kysele lapsen ajatuksia; älä pakota puhumaan, mutta pidä keskusteluyhteys lapseen auki, kaikissa asioissa.

  3. Kiinnittykää arkeen. Tehkää yhdessä tavallisia asioita; luokaa uusia mieleisiä rutiineja. Keksikää yhdessä konkreettisia tulevaisuuden etappeja. Listatkaa asioita, joita teette, kun pandemia on ohi.

  4. Vaikka lapset joutuvat aloittamaan koulunkäynnin ristiriitaisissa tunnelmissa, on heillä oikeus nauttia, iloita, pelätä ja olla huolissaan myös muihin kuin koronaan liittyvistä asioista; anna lapsen iloita koulunaloituksesta, oppimisen ilosta ja uusiin kavereihin tutustumisesta.

  5. Jaa ja vertaile kokemuksia toisten vanhempien kanssa; puhu ja jaa huolia, vinkkejä, ideoita.

  6. Pidä huolta itsestäsi. Hae tukea, apua matalalla kynnyksellä.