Lasse Hautala ja Tuomo Puumala tippuivat, Pasi Kivisaari uutena eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä

Eduskuntavaalit

Keskustalle vaalitulos oli tyly myös puolueelle perinteisesti vahvassa Vaasan vaalipiirissä. RKP nousi äänimäärältään suurimmaksi puolueeksi ohi keskustan, joka menetti yhden aikaisemmasta viidestä paikastaan.

Eduskunnasta putosivat kauhajokinen Lasse Hautala ja kokkolalainen Tuomo Puumala.

Uutena keskustalta nousi eduskuntaan rehtori Pasi Kivisaari Seinäjoelta. Kivisaari jäi edellisissä vaaleissa ainoastaan reilun 80 äänen päähän eduskuntapaikasta.

– Takana on pitkä, uuttera ja näkyvä kampanja. Tein kovaa jalkatyötä, kuuntelin ihmisiä ja keskustelin heidän kanssaan. Lopputuloksesta olen tietenkin nöyrän kiitollinen, Kivisaari kommentoi onnittelijoiden keskeltä.

Hänen mukaansa edellisten vaalien iso äänisaalis antoi vaalikampanjaan vakuuttavan pohjan. Äänestäjien lisäksi kiitoksen sai oma tukiryhmä.

– Omat taustani liittyvät lapsiin, nuoriin ja perheisiin. Tuomo Puumala teki hyvää työtä, ja mielelläni jatkan sitä työtä hänen jälkeensä, Kivisaari viittasi eduskunnasta pudonneeseen ja eduskunnan sivistysvaliokuntaa johtaneeseen Tuomo Puumalaan.

– Olen iloinen omasta tuloksestani, mutta keskustan kannatuksen notkahtaminen harmittaa. Nyt on vain lähdettävä uuteen nousuun ja puolueena kirkastettava omaa sanomaa ihmisille, hän jatkoi.

Mika Lintilä ylsi edellisissä vaaleissa eduskuntaan rimaa hipoen ennen Pasi Kivisaarta, mutta keräsi nyt keskustalaisista toiseksi suurimman äänimäärän. Jo ennakkoäänet antoivat luvan odottaa hyvää lopputulosta.

– Näissä vaaleissa on paljon outoja elementtejä, kun isoinkin puolue on jäämässä 18 prosentin kannatuksen tuntumaan. Hallitustunnustelijan osa ei tule olemaan helppo.

Keskustalla on Keski-Pohjanmaan maakunnasta pitkään aikaan eduskunnassa vain yksi kansanedustaja, Mika Lintilä. Tulevia hallitusneuvotteluja olemassaolostaan taistelevassa maakunnassa seurataankin entistä tarkemmin.

– Viime vaalikaudella keskusta oli ainoa puolue, joka selkeästi puhui 18 maakunnan puolesta. Täytyy toivoa, että koko Suomi Keski-Pohjanmaa mukaan lukien pidetään mielessä myös tulevissa hallitusneuvotteluissa. Viimeiset neljä vuotta ovat joka tapauksessa olleet hyvää aikaa niin Suomelle kuin tälle maakunnalle, eduskunnasta pudonnut ja varasijalle jäänyt Tuomo Puumala totesi.

Vaalipiirin muut keskustalaiset kansanedustajat uudessa eduskunnassa ovat paikkansa uusineet Mikko Savola Ähtäristä ja Antti Kurvinen Kauhavalta.

Kokkolalainen Tuomo Puumala tippui eduskunnasta. (Kuva: Jorma Uusitalo)