Lapin kansanedustajat turhautuivat ulkopaikkakuntalaisiin: Holtiton metsästys saatava kuriin

Kansanedustajat vaativat Metsähallitukselta toimia asiassa.
Metsästys

Lapin kansanedustajat Markus Mustajärvi (vas.), Kaisa Juuso (ps.), Katri Kulmuni (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sekä Heikki Autto (kok.) ovat huolestuneet siitä, että ulkopaikkakuntalaisten harjoittamaan metsästykseen on liittynyt ikäviä ilmiöitä, jotka ovat kuluneena syksynä kärjistyneet entisestään.

– Myönnettävien vieraslupien määrää tulee arvioida kriittisesti ja kaiken metsästyksen lähtökohtana tulee olla kestävä riistakannan hoito. Nyt tuon rajan yli on astuttu eikä kukaan kykene valvomaan, noudatetaanko asetettuja pyyntikiintiöitä, Lapin kansanedustajat paheksuvat yhteisessä kannanotossaan.

Kannanotossa todetaan, että myös koiria on käytetty hyvän metsästyskulttuurin vastaisesti, mistä aiheutuu haittaa muille metsästäjille, poronhoidolle ja paikallisille asukkaille. Hirvenmetsästyksessä kaadot tulee ilmoittaa ja tarkastaa nykyistä tehokkaammin ja tarkemmin.

Esiin on tullut myös temppuilua kotipaikkakunnalla. Jotkut metsästäjät ovat jahtikauden ajaksi muuttaneet kirjansa johonkin Lapin kuntaan voidakseen metsästää vapaasti valtion mailla. Jahtikauden jälkeen he ovat palanneet aiemman kotikuntansa asukkaiksi.

– Menettely ei ole hyväksyttävää ja halventaa paikallisten asukkaiden ikimuistoista vapaata metsästysoikeutta valtion mailla. Metsästysoikeuden pitää perustua vuodenvaihteen verotuskunnan mukaan.

KansanedustajIEN mielestä osa lintulupien ulkopaikkakuntalaisille varatusta kiintiöstä tulee siirtää paikallisten yrittäjien myytäväksi: sille ei ole mitään lainsäädännöllistä estettä. Tällainen menettely oli aikoinaan mahdollista ja on vieläkin.

– Monet esitetyistä parannuksista eivät vaadi edes lainmuutosta. Asetus ja viranomaismääräys riittäisivät.

Lapin kansanedustajat vaativatkin Metsähallitukselta toimia asiassa.