Kuplamörsky, jättihattara ja kilohukka – Näin kävi, kun vapaaehtoiset saivat 24 tuntia aikaa etsiä kansallispuistosta eliölajeja
Espoossa Nuuksion kansallispuistossa järjestettiin 11.–12. elokuuta tapahtuma, jonka tavoittena oli löytää alueelta mahdollisimman monta eliölajia 24 tunnin aikana.
Bioblitz-tapahtumassa 34 asiantuntijaa ja harrastajaa löysivät yhteensä 1 557 eliölajia. Näistä noin 349 lajia olivat sellaisia, joista ei ollut aikaisempaa havaintoa alueelta ja yksi laji oli kokonaan uusi Suomelle.
Punaisen listan uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja havaittiin kaikkiaan 51.
Eniten lajeja saatiin putkilokasveista (295 lajia), sienistä (254 lajia), kovakuoriaisista (240 lajia), sammalista (163 lajia), kaksisiipisistä eli kärpäsistä ja sääskistä (154 lajia) ja nivelkärsäisistä eli luteista ja kaskaista (117 lajia).
Metsähallituksen Luontopalveluiden luonnonsuojelun erityisasiantuntija Sampsa Malmberg iloitsee tuloksesta, vaikkakin vielä suurempaan määrään olisi Nuuksiossa ollut mahdollisuudet isommalla asiantuntijajoukolla.
– Nuuksiosta tunnettiin jo ennen Bioblitzia noin 4 700 lajia, eli tosi monta, joten kansallispuistolle uusien lajien löytämisessä oli kunnolla haastetta. Silti sellaisiakin löytyi, joten niiden myötä Nuuksiosta tunnetaan nyt yli 5 000 lajia, Malmberg sanoo tiedotteessa.
Ensimmäinen Bioblitz järjestettiin vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä idea on levinnyt ympäri maailmaa.
Suomessa Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Bioblitzin vuosittain jossakin kansallispuistossa tai muulla suojelualueella. Tarkoituksena on luontokohteiden kartoittamisen lisäksi kertoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelemisen tärkeydestä.