Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kaasuputkivauriot

NewNew Polar Bear -aluksen kapteeni on vangittu – epäillään Suomen ja Viron välisen kaasuputken katkaisusta

9.5.2025 12:53
Lue lisää 
Kuningatar Elisabet
Kuningatar Elisabet heinäkuussa 2022. (Kuva: Kristy O'Connor / AFP / Lehtikuva)

Kuningatar Elisabet on kuollut 96-vuotiaana

Elisabetin jälkeen kuninkaaksi nousee ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä oleva prinssi Charles.
STT-Mimma Lehtovaara 8.9.2022 20:41, muokattu 9.9.2022 8:34
a– a+
Kuningatar Elisabet

Kuningatar Elisabet on kuollut. Hän kuoli Balmoralissa Skotlannissa 96-vuotiaana torstaina iltapäivällä. Elisabetin jälkeen kuninkaaksi nousee ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä oleva prinssi Charles.

Kuningattaren hallitsijakausi kesti hieman yli 70 vuotta, ja tänä vuonna järjestettiin suuri joukko juhlallisuuksia hänen 70-vuotisen vallassaolonsa kunniaksi. Vuosi nimettiin platinajuhlavuodeksi.

Kuningatar päätyi valtaan nuorena prinsessana, vaimona ja äitinä jo 25-vuotiaana.

Prinsessa Elizabeth oli talvella 1952 aloittanut pitkän ulkomaankiertomatkan puolisonsa Philipin kanssa. Uutinen tavoitti pariskunnan Kansainyhteisöön kuuluvan Kenian syrjäseudulle, ja sen jälkeen nuorenparin elämä muuttui.

Prinsessan isä kuningas Yrjö VI oli kuollut, ja prinsessa puolisoineen palasi viipymättä kotiin kuningattarena. Lentokentällä oli vastassa muun muassa pääministeri Winston Churchill.

Kuningattaren aviomiehestä tuli näin ollen kokopäivätoiminen puoliso, jonka tehtävänä oli kulkea pari askelta kuningattaren jäljessä ja tukea tätä kaikissa julkisissa tehtävissä.

Nuori kuningatar Elisabet oli varsin valmistautumaton valtaan, vaikka kuningas oli sairastellut jonkin aikaa.

Syntyessään prinsessa oli kruununperimysjärjestyksessä kolmas, eikä mikään viitannut tuolloin siihen, että hänestä tulisi jonain päivänä kuningatar. Näin ollen prinsessan koulutus oli melko vaatimatonta.

Hän sai sen aikaisen yläluokan käytännön mukaan kotiopetusta, jossa perehdyttiin muun muassa historiaan, perustuslakiin, ranskan kieleen ja taideaineisiin. Prinsessa oppi myös ratsastamaan ja oli muutoinkin liikunnallisesti aktiivinen.

Prinsessa sai niin ikään sotilaallista koulutusta, ja hänet koulutettiin aikanaan asepalveluksessa autonkuljettajaksi.

Kuningatar tunnettiin tinkimättömän velvollisuudentuntoisena, ja hänen on väitetty asettaneen velvoitteet perhe-elämänsä edelle. Neljän lapsen äidin työpäivät venyivät pitkiksi, mutta ei ikääntyminenkään vähentänyt tunnollisuutta. Kuningattaren kalenteri oli tiivis vielä korkealla iällä.

Kuningattaren poliittinen valta oli varsin vähäistä, mutta hänen vaikutusvaltansa on ollut merkittävää. Hänestä tuli pisimpään Britanniaa hallinnut monarkki syksyllä 2015. Tuolloin hän oli ollut vallassa yli 63 vuotta ja rikkoi aiemman kuningatar Viktorian aikaisen ennätyksen. Viktoria hallitsi vuoteen 1901 asti.

Talvella 2017 juhlittiin Elisabetin vallassaolon 65-vuotista taivalta, ja päivä nimettiin jalokiven safiiri mukaan. Päähenkilö vietti päivän lähipiirinsä kanssa Sandringhamin kartanossa, eikä tapahtumasta järjestetty suurempia juhlallisuuksia.

Kuningattaren kerrotaan sanoneen, että vallassaolon vuosipäivät eivät olleet hänelle iloisia juhlapäiviä, sillä ne muistuttavat kuningatarta tämän isän varhaisesta kuolemasta.

Kuningattaren vallassaolon 70-vuotista platinajuhlaa vietettiin tänä vuonna niin, että keskeisimmät tapahtumat järjestettiin pitkänä viikonloppuna kesäkuun alussa. Päivät olivat valtava spektaakkeli, joiden aikana Britannia näytti parasta osaamistaan tilaisuuksien organisoijana.

Ohjelmassa oli muun muassa juhlaparaatia, ilmavoimien ylilentoa, konsertti ja valo-show Buckinghamin palatsilla, laukkakilpailua, piknikkejä ja kulkueita sekä kiitosjumalanpalveluksia. Kuningatar joutui vointinsa vuoksi jättämään useat tilaisuudet välistä, joten kuninkaallisen perheen muut jäsenet edustivat häntä.

Juhlavuoden alkua varjosti kuningattaren pojan prinssi Andrew’n yhteys väitettyyn seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaan juttuun.

Syksyllä 2021 kuningatar jätti väliin eräitä sovittuja edustustehtäviään ja lepäsi lääkärin määräyksestä. Tuolloin hän oli myös lyhyesti sairaalassa tutkimuksissa. Niiden laadusta ei kerrottu tarkemmin. Näin spekulaatiot hänen terveydentilastaan alkoivat kiihtyä, vaikka virallisesti kuningattaren kerrottiin voivan hyvin.

Kuningattaren joulupuhe vuonna 2021 oli poikkeuksellisen henkilökohtainen. Elisabet muun muassa otti esille surun, jolla hän viittasi puolisonsa prinssi Philipin kuolemaan.

– Vaikka nyt on aika ilolle, joulu voi olla vaikea heille, jotka ovat menettäneet läheisiään. Erityisesti tänä vuonna ymmärrän, miksi, kuningatar sanoi puheensa aluksi.

Kuningatar kertoi saaneensa runsaasti lohtua siitä, miten lämpimästi ja laajasti Philipin elämää ja työtä on arvostaen muisteltu.

– Mutta elämään kuuluvat myös viimeiset jäähyväiset kuten myös ensimmäiset tapaamiset. Ja vaikka minä ja perheeni kaipaamme Philipiä kovin, tiedän, että hän haluaisi meidän nauttivan joulusta.

Kuningatar jäi leskeksi huhtikuussa 2021, kun prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana. Pariskunta oli naimisissa yli 70 vuotta.

Philipin siunaustilaisuus järjestettiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa tarkkojen koronarajoitusten keskellä. Hautajaisten yksi mieleenpainuvimmista kuvista oli kuningattaren mustiin puettu yksinäinen, turvavälien eristämä hahmo penkkirivin päädyssä.

Vuoden 2016 lopulla Twitterissä levisi väärä uutinen kuningattaren kuolemasta. Uutinen julkaistiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n valetililtä, ja siinä väitettiin palatsin ilmoittaneen kuningattaren kuolemasta. Valeuutinen levisi samaan aikaan, kun kuningatar oli jäänyt sairauslomalle eikä osallistunut eräisiin joulunajan tilaisuuksiin.

Kuningatar oli suosittu myös sosiaalisessa mediassa, vaikka hän itse ei tiettävästi tuottanutkaan sinne tekstiä. Kuninkaallisen perheen Twitter-tilillä on noin 4,8 miljoonaa seuraajaa ja Facebook-sivulla melkein kuusi miljoonaa seuraajaa.

Elisabetin ajan ensimmäinen pääministeri oli Winston Churchill ja ensimmäinen naispääministeri Margaret Thatcher.

Boris Johnsonista tuli Elisabetin pääministeri heinäkuussa 2019. Johnson työllistikin kuningatarta nopeasti, sillä elokuussa kuningatar joutui hyväksymään pääministerin pyynnön parlamentin työn jäädyttämisestä. Tämä aiheutti maassa vakavan poliittisen kriisin.

Kuningattaren viimeiseksi pääministeriksi jäi Liz Truss, jota kuningatar ehti pyytää muodostamaan hallituksen ennen kuolemaansa.

Kuningattaren ja pääministereiden suhteita on kuvattu toteamalla, että jotkut olivat vaikeampia kuin toiset. Kuningattaren kerrotaan sanoneen, että hän nautti kaikista eniten Churchillin tapaamisista.

Harold Wilsonin, joka oli Elisabetin ajan ensimmäinen työväenpuolueen ministeri 1960-luvun puolivälistä, tiedetään auttaneen astioiden tiskaamisessa eräiden tapaamisten jälkeen.

James Callaghan, pääministerinä 1970-luvun lopussa, tuli toimeen kuningattaren kanssa hyvin. BBC:n David Frostin Breakfast with Frost -haastattelussa vuonna 2002 Callaghan kertoi pitäneensä viikoittaisia luottamuksellisia keskusteluja kuningattaren kanssa kiinnostavina, hyödyllisinä ja miellyttävinä.

Callaghan kertoi joskus kysyneensä kuningattaren näkemystä johonkin vaikeaan ongelmaan. Kuningatar oli tuolloin todennut humoristisesti, että päätösten tekemisestä maksetaan pääministerille. Callaghanin mukaan vastaus oli täydellinen.

Kuningattaresta ja hänen perheestään on tehty muun muassa lukuisia kirjoja, elokuvia, tv-sarjoja ja dokumentteja sekä tuhatmäärin uutis- ja viihdejuttuja. Ne ovat perustuneet joko virallisiin esiintymisiin, palatsin tiedotukseen tai aikalaisten arvioihin, juoruihin tai huhuihin, sillä kuningatar itse ei antanut haastatteluita.

Hänen televisioesiintymisensä olivat protokollan vaatimusten mukaisia puheita esimerkiksi jouluisin ja parlamentin tilaisuuksissa, juhlallisuuksissa ja paraateissa.

Kuningattaren yksityisistä ajatuksista ja näkemyksistä tiedetään siis vähän, mutta arvailuja on esitetty sitäkin enemmän.

Koronavirusepidemian aikana huhtikuussa 2020 kuningatar piti kuitenkin poikkeuksellisen puheen kansalaisille. Siinä hän muun muassa kiitti kaikkia niitä, jotka työskentelivät hoito- ja palvelualoilla.

– Nujerramme tämän taudin, jos pysymme yhtenäisinä ja päättäväisinä, hän sanoi Windsorin linnassa tallennetussa puheessa.

Kuningatar jatkoi toiveella, että ihmiset voisivat jälkikäteen tuntea ylpeyttä siitä tavasta, jolla kohtasivat vaikean ajan.

Kuningatar totesi niin ikään, että koronaviruksen poikkeustoimet antoivat mahdollisuuden rauhoittumiseen ja mietiskelyyn tai rukoukseen.

– Tämä aika tuo mieleeni ensimmäisen radioesiintymiseni vuonna 1940 sisareni kanssa täällä Windsorin linnassa. Monet lapset olivat tuolloin evakossa sotaa paossa ja erossa perheistään, jotta pysyisivät turvassa.

– Myös nyt moni voi kokea samanlaista tuskallista eristäytymistä rakkaistaan. Mutta tiedämme, että meidän tulee toimia nyt samalla tavalla kuin silloin.

Kuningatar päätti puheensa rohkaiseviin sanoihin paremmista ajoista ja siitä, että perheet ja ystävät voivat jälleen olla yhdessä.

– Me tapaamme jälleen (we will meet again), hän sanoi ja viittasi vuonna 1939 tehtyyn lauluun.

Kappale oli suosittu toisen maailmansodan aikana, sillä sen eron tunnelmat sopivat sotilaisiin, jotka joutuivat jättämään rakkaansa.

Joitain kertoja kuningatar toi esille tunteitaan julkisesti. Vuonna 1992 kuningatar käytti puheessaan latinankielistä ilmaisua annus horribilis – kauhea vuosi. Hän totesi valtaannousunsa 40-vuotisjuhlapuheessa, ettei muistele vuotta 1992 ”yksinomaan mielihyvällä”.

Sen aikana hänen lastensa, kruununprinssi Charlesin, prinsessa Annen ja prinssi Andrew’n avioliitot kriisiytyivät eroihin asti. Etenkin Charlesin sotkuinen kolmiodraama ja avioliitto saivat osakseen kielteistä julkisuutta muun muassa prinsessa Dianan paljastuskirjan ”Diana – Walesin prinsessa lähikuvassa” myötä. Lisäksi Windsorin linna tuhoutui pahoin tulipalossa samaisena vuonna.

Prinsessa Dianan kuoleman aikaan elokuussa 1997 kuningatar sai osakseen poikkeuksellista kritiikkiä, sillä hänen katsottiin suhtautuneen kylmäkiskoisesti Dianaan ja myös kuolinuutiseen. Kuningattaren tv-puhetta jouduttiin odottamaan, ja Buckinghamin palatsin lippu laskettiin puolitankoon vasta valtavan julkisen paineen alla.

Viimeisin Elisabetin elämästä kertova tv-sarja The Crown (Kruunu) sai ensi-iltansa Netflixissä marraskuussa 2016. Sarja keräsi runsaasti kiittäviä arvioita.

Näyttelijä Helen Mirren puolestaan sai Oscar-palkinnon vuoden 2006 elokuvasta The Queen (Kuningatar), joka keskittyi prinsessa Dianan kuoleman jälkeisiin vaiheisiin. Kiitospuheessaan Mirren totesi muun muassa kuningatar Elisabetin säilyttäneen arvokkuutensa, velvollisuudentuntonsa ja hiustyylinsä yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Kuningattaren elämän varhaisia vaiheita sivuttiin niin ikään vuonna 2010 elokuvassa Kuninkaan puhe (The King’s Speech), joka käsitteli kuningattaren isän Yrjö VI:n elämää. Elokuva voitti neljä Oscaria.

Kuningattaresta ilmestyi vuonna 2015 kirja The Queen’s Speech: An Intimate Portrait of the Queen in Her Own Words, jossa valotettiin prinsessa Dianan ja kuningattaren kohtaloa sekä kuningattaren yksityiselämää. Kirjan nimestä huolimatta kuningatarta ei haastateltu teokseen, vaan tulkintoja tehtiin muun muassa hänen julkisista esiintymisistään.


The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.

The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022

Lue myös

Hilla-konsernin toimitusjohtaja kiistää johdon vaikuttaneen toimitusten riippumattomuuteen – entinen työntekijä kertoo uhkailun ja kyttäämisen kulttuurista

Hilla-konsernin toimitusjohtaja Mikko Luoma kiisti STT:lle perjantaina antamassaan sähköpostiviestissä konsernin johdon vaikuttaneen toimitusten...
9.5.2025 17:18

Vanerilakot päättyvät, sopu löytyi

Metsäyhtiö UPM:n vaneriliiketoiminnasta vastaava UPM Plywood ja Teollisuusliitto kertoivat perjantai-iltapäivänä päässeensä sopuun uudesta...
9.5.2025 17:18

Venäjälle näytettiin pitkää nenää voitonpäivänä – EU vapautti Ukrainalle miljardin Venäjän jäädytettyjen varojen tuotoista ja petasi venäläisjohtajien tuomioistuinta

EU kertoi perjantaina vapauttaneensa miljardin euron edestä jäädytettyjen venäläisten varojen tuottoja ukrainalaisen puolustusteollisuuden...
9.5.2025 15:51

Aihetunnisteet

kuningatar Elisabet

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Trump: Vance voi olla oikeassa, Venäjä pyytää liikaa
Uutiset | 8.5.2025 21:52
Kirkolliskokous teki päätöksensä – avioliitto on naisen ja miehen välinen
Uutiset | 8.5.2025 16:18
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Historia | Saksalaisten ampuma torpedo ja sitä seuranneet 18 minuuttia vaikuttivat koko maailmansodan kulkuun
Uutiset | 8.5.2025 22:00
Nyt odotellaan valkoisen savun nousemista – Tässä ovat kärkiehdokkaat uudeksi paaviksi
Uutiset | 7.5.2025 9:29
Toinen maailmansota päättyi Euroopassa 80 vuotta sitten – Venäjän ”historialliset valheet” nostettiin esiin Saksassa
Uutiset | 8.5.2025 17:59
Uudeksi paaviksi on valittu amerikkalainen Robert Francis Prevost
Uutiset | 8.5.2025 19:26
NewNew Polar Bear -aluksen kapteeni on vangittu – epäillään Suomen ja Viron välisen kaasuputken katkaisusta
Uutiset | 9.5.2025 12:53
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09
Tärpätti-Saabin läpimurto jäi tekemättä – vaihtoehtopolttoaineiden kulta-aika jäi lyhyeksi
Uutiset | 3.5.2025 21:00
Reuters: Hegsethin määräys pysäyttää Ukrainan sotilasapu yllätti Valkoisen talon
Uutiset | 6.5.2025 21:39
Ukraina hyökkäsi lennokeilla venäläisille lentokentille – myös Moskovaan
Uutiset | 6.5.2025 8:27
Kuusi pistettä taposta, 40 panssarivaunun tuhoamisesta – tällainen on Ukrainan armeijan kannustinjärjestelmä
Uutiset | 30.4.2025 21:51
Eduskunta kiitteli vesihuollon varmistamista kansallisiin käsiin – oppositio näpäytti Essayahia
Uutiset | 6.5.2025 19:06
Voiko orava oikeasti luikahtaa terassilla oleviin vauvanvaunuihin? – Näin kommentoi tutkija
Uutiset | 4.5.2025 20:00
Ministeri Ikonen sai kuulla kunniansa Helsingin sote-rahojen ryöstöstä – kokoomusedustajat nousivat kapinaan
Uutiset | 6.5.2025 17:46
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Tutkimus: Nämä kasvikset haastavat terveellisyydessä Välimeren ruokavalion
Uutiset | 20.4.2025 20:50
Kotimainen traktoridiesel teki bensarosvosta talousihmeen – “Jeep-Valmet” oli yllättävän toimiva viritys 
Uutiset | 12.4.2025 21:00
Kiinalaissotilaat ovat jo pitkään julkaisseet somepäivityksiä Ukrainasta – Kiina hermostui Zelenskyin vihjailuista
Uutiset | 11.4.2025 9:30
Raatteen tieltä Röyttään – Äkkipikainen suomalaiskenraali johti Lapin sotaa omavaltaisesti, mutta menestyksekkäästi
Uutiset | 12.4.2025 16:00
Hävetkää, perkeleet, julisti piispa Jari Jolkkonen venäläisille – ”Se viesti oli tarkkaan harkittu”
Uutiset | 18.4.2025 9:40
Venäjä aikoo käyttää pakkolunastettua amerikkalaisyritystä sotilaidensa ruokkimiseen
Uutiset | 17.4.2025 22:02
Historia | Iljushin-lento Siperian yli Japaniin oli unohtumaton kokemus – “Asiakkaat ajettiin ulos pakkaseen” 
Uutiset | 8.4.2025 14:54
Lapin sodan Mannerheim-ritarit ovat pieni, mutta nimekäs joukko – yksi taistelu korostuu nimitysperusteissa
Uutiset | 21.4.2025 20:00
Söpö jyrsijä voi nakertaa kotiisi hengenvaarallisia vaurioita – Silti sille ei saa tehdä mitään moneen kuukauteen
Uutiset | 13.4.2025 17:30

Uusimmat

Hilla-konsernin toimitusjohtaja kiistää johdon vaikuttaneen toimitusten riippumattomuuteen – entinen työntekijä kertoo uhkailun ja kyttäämisen kulttuurista
Uutiset | 9.5.2025 17:18
Vanerilakot päättyvät, sopu löytyi
Uutiset | 9.5.2025 17:18
Venäjälle näytettiin pitkää nenää voitonpäivänä – EU vapautti Ukrainalle miljardin Venäjän jäädytettyjen varojen tuotoista ja petasi venäläisjohtajien tuomioistuinta
Uutiset | 9.5.2025 15:51
Stubb: Ideaalitilanteessa tulitauko Ukrainaan jo viikonloppuna
Uutiset | 9.5.2025 15:22
Tarinat | Mahtipontista pullistelua ja hiljentymistä – Näin voitonpäivää vietettiin Venäjällä ja Euroopassa
Tarinat | 9.5.2025 15:02
Ukraina: Venäjällä ei ole oikeutta monopolisoida toisen maailmansodan muistoa
Uutiset | 9.5.2025 14:23
Uusi paavi piti ensimmäisen messunsa – ”Kirkon tulisi olla maailman pimeitä öitä valaiseva majakka”
Uutiset | 9.5.2025 14:22
Suomessa pilotoidaan paluiden edistämiseen erikoistunutta vastaanottokeskusta
Uutiset | 9.5.2025 14:02
Maa- ja metsätalousvaliokunta: Karhun, suden ja ilveksen kannanhoidollinen metsästys tulee vakiinnuttaa koko Suomessa
Uutiset | 9.5.2025 12:54
NewNew Polar Bear -aluksen kapteeni on vangittu – epäillään Suomen ja Viron välisen kaasuputken katkaisusta
Uutiset | 9.5.2025 12:53
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana 
Uutiset | 8.5.2025 18:27
Keskustan pitää ajaa inhimillisen Suomen asiaa, sanoo Hanna Kosonen – ”Empatia todellakin kuuluu politiikkaan”
Uutiset | 4.5.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Hilla-konsernin toimitusjohtaja kiistää johdon vaikuttaneen toimitusten riippumattomuuteen – entinen työntekijä kertoo uhkailun ja kyttäämisen kulttuurista
Uutiset | 9.5.2025 17:18
Vanerilakot päättyvät, sopu löytyi
Uutiset | 9.5.2025 17:18
Venäjälle näytettiin pitkää nenää voitonpäivänä – EU vapautti Ukrainalle miljardin Venäjän jäädytettyjen varojen tuotoista ja petasi venäläisjohtajien tuomioistuinta
Uutiset | 9.5.2025 15:51
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Luottamushenkilöiden kytkökset läpivalaistava
Mielipide | 9.5.2025 10:40
Lukijalta: Osaaminen ei kohtaa, vaikka se on viereisessä huoneessa
Mielipide | 9.5.2025 10:37
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Hylätyt äänet
Mielipide | 8.5.2025 10:38
Lukijalta: Pohteen Digitaalinen sotekeskus on hyvä palvelu
Mielipide | 5.5.2025 12:38
Lukijalta: Hävittäjäkaupat peruttava
Mielipide | 2.5.2025 10:40
Lukijalta: Vantaalla voitettiin joukkuepelillä
Mielipide | 5.5.2025 12:46
Lukijalta: Vaalien jälkeen neuvoteltu tekninen vaaliliitto ei toteuta siilinjärveläisten äänestäjien tahtoa
Mielipide | 2.5.2025 10:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Kulmuni patistaa hallitusta varautumaan metsästyslain muuttamiseen, jos suden suojelustatus kevenee
Uutiset | 29.4.2025 9:39
Keskusta ehdottaa kakkosluokkalaisille perustaitojen tarkastuspistettä
Uutiset | 26.4.2025 16:52
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Kulmuni patistaa hallitusta varautumaan metsästyslain muuttamiseen, jos suden suojelustatus kevenee
Uutiset | 29.4.2025 9:39
Keskusta ehdottaa kakkosluokkalaisille perustaitojen tarkastuspistettä
Uutiset | 26.4.2025 16:52
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste