Kulmunilla selvä näkemys yhteisvelasta – "EU ei ole Euroopan Yhdysvallat"
Keskustan europarlamentaarikko Katri Kulmuni kertoo pitävänsä ongelmallisena sitä, että EU:n korkeilta tahoilta esitetään ”yhteisvelkoja ihmelääkkeeksi” kerta toisensa jälkeen.
EKP:n entinen pääjohtaja Mario Draghi esittää maanantaina julkaistussa raportissaan ison suuruusluokan lisäinvestointeja osittain EU:n yhteisvelalla.
– Tällaiset tuet johtavat helposti myös valtiontukien lisääntymiseen, mikä on aina etenkin suurten jäsenmaiden etu. Kansallisvaltioiden EU:ssa olisi etsittävä nyt kokonaan muita keinoja yhteisiin ongelmiin kuin jatkuvat uudet velkapaketit, Kulmuni toteaa Facebookissa.
Kulmuni sanoo olleensa yhteistä velkaa vastaan pitkään, ”ja Suomenkin kannattaa olla”.
– Draghin raportissa tavoitellaan tietysti aivan oikeita asioita EU:n kilpailukyvyn parantamiseksi, erityisesti vertailtaessa Yhdysvaltoihin, ja investointien lisäämistä. Pahoin kuitenkin pelkään, että jos investointitarpeet ovat uutta yhteisvelkaa vaativia, niin lopputuloksena ei synny todellista kasvua, vaan tulonsiirtoja unionin sisällä.
Kulmunin mukaan on oleellista pohtia, mikä on EU:n perusolemus.
– EU ei ole Euroopan Yhdysvallat. Euroopan kilpailukyvyn, vihreän siirtymän tai puolustuksen ja turvallisuuden edistämisen ei ole hyvä tapahtua liittovaltiollisia elementtejä syventämällä. Se herättää kansallisvaltioiden Euroopassa lopulta aina vastavaikutuksen.
Kulmuni katsoo, että jos ihmiset menettävät luottamuksen perinteisiin vastuunkantajapuolueisiin, uudet poliittiset voimat nousevat aina.
– Näin viimeimmin Saksan osavaltiovaaleissa. EU-instituutioissa toivoisin ennemmän itsekritiikkiä tämän suhteen. Pahimmillaanhan populistiset liikkeet voivat nimittäin johtaa jopa Euroopan yhtenäisyyden todelliseen vaarantumiseen, jos EU:n hyväksyttävyys kansalaisten keskuudessa alkaa laskemaan, meppi varoittaa.