Kulmuni ottaa voimakkaasti kantaa velkaantumiseen – "Vaikka joillakin mailla voi olla talouspolitiikan sääntöjen löysäämiseen varaa, se ei tarkoita, että meillä olisi"

Velkaantuminen

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni ottaa Facebook-päivityksessään voimakkaasti kantaa velkaantumiseen.

– Rahaa tuntuu edelleen löytyvän eri tarkoituksiin. Tätä vielä laajempi keskustelu on alkanut finanssipolitiikan sääntöjen uudistamisesta kansallisella ja EU-tasolla. Suomessakin aika kevein perustein heitellään, että siirretään milloin mitkäkin kulut menokehysten ulkopuolelle. Tätä perustellaan sillä, että jotkin muutkin maat toimivat näin, myös tiukan talouspolitiikan maat, hän kirjoittaa.

Kulmuni antaa esimerkit Ruotsista ja Hollannista, mutta toteaa, että nämä maat ovat tehneet kuitenkin pitkäjänteisesti järkevää ja uskottavaa talouspolitiikkaa sekä vahvistaneet talouttaan uudistuksin.

– Heillä on aivan eri tavalla varaa panostuksiin. Ruotsin julkisen talouden ennustetaan pääsevän taas tasapainoiseksi ja maa tulee tekemään koronan jälkeen jälleen ylijäämää. Suomessa vastaava harvinaisuus on nähty edellisen kerran vuonna 2008. Kolmetoista vuotta putkeen olemme tehneet alijäämäisiä budjetteja.

Kansanedustajan mukaan välitön seuraus sääntöjen muuttamisesta olisi se, että menojen lisääminen ja siten myös velkaantuminen olisi aiempaa helpompaa.

– Ennen kuin Suomessa löysätään talouspolitiikan sääntöjä entisestään, on syytä huomata, että vaikka joillakin mailla voi olla siihen varaa, se ei tarkoita, että meillä olisi, Kulmuni painottaa.

Kulmuni näkee kehyssääntöjen muuttamisen ongelmalliseksi myös rajanvedon osalta.

– Vihreän siirtymän tukeminen on kyllä erittäin tärkeää, mutta miksi juuri tähän liittyvät menot ovat niin paljon tärkeämpiä kuin vaikkapa koulutukseen, tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin, infrastruktuuriin tai esimerkiksi puolustukseen tehdyt panostukset? Tai entäpä kouluihin ja terveyteen ohjatut varat? Miksi myös näitä menoja ei siirrettäisi sitten menokehyksen ulkopuolelle? Tulevaisuusinvestointeja kaikki.

Kulmuni peräänkuuluttaakin järkevyyttä taloutta koskeviin päätöksiin.

– Nyt taikaluukku, josta kaivetaan jatkuvasti lisärahaa on velkaluukku. Tämä unohtuu keskustelussa, jossa ensin nostetaan kehyksiä ja kun sekään ei riitä, aletaan itse kehyssääntöjä muuttamaan.

Rahaa tuntuu edelleen löytyvän eri tarkoituksiin. Tätä vielä laajempi keskustelu on alkanut finanssipolitiikan sääntöjen…

Julkaissut Katri Kulmuni Lauantaina 16. lokakuuta 2021