Kulmuni ja Grahn-Laasonen tyrmäävät Etlan lukukausimaksuesityksen

Lukukausimaksut

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esittää lukukausimaksuja suomalaisille korkeakouluopiskelijoille.

Esityksen tyrmäävät tuoreeltaan niin keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kuin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonenkin (kok.), joka pitää esitystä hallitusohjelman vastaisena.

Kulmunin mukaan keskusta ei kannata maksujen perimistä.

– Minä ja keskusta torjumme lukukausimaksut suomalaisille opiskelijoille, jälleen kerran. Suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut eivät meille sovi.

Kulmunin mukaan vaikeinakin vuosina on pidettävä kiinni siitä, että varallisuus tai postinumero eivät estä opiskelemaan lähtemistä.

Korkeakoulumaksuja esittävät perjantaina julkaistussa muistiossa Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

He esittävät, että hallitus käynnistäisi valmistelutyön korkeakoulujen lukukausimaksuista ja opintotukijärjestelmän uudistamisesta.

Korkeakoulujen voimavarojen vahvistamiseksi korkeakouluille olisi Etlan mukaan sallittava kohtuullisten lukukausimaksujen periminen suomalaisilta ja ETA-maiden opiskelijoilta.’

Lisäksi Tekesin rahoituksesta ja yliopistojen pääomittamisesta tulisi tehdä ratkaisut jo hallituksen ns. puoliväliriihessä huhtikuussa, Vihriälä ja Määttänen kirjoittavat.

Myöskään SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ei hyväksy lukukausimaksuja. Tiedotteessaan hän kritisoi ajatusta siitä, että lukukausimaksuilla paikattaisiin hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia.

– Maksuton korkeakoulutus on ollut keskeinen osa Suomen kilpailukyvyn ja tasa-arvon perustaa.
Marinin mukaan lukukausimaksut muodostuisivat esteeksi koulutukselle erityisesti vähävaraisista perheistä tuleville opiskelijoille.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan lukukausimaksut murentaisivat koulutuksen tasa-arvon.

– Se ei sovi hyvinvointivaltion ja korkean osaamistason maan tulevaisuudelle, Niinistö toteaa Facebookissa.