Opiskelijajärjestöt: Etlalla harhaiset käsitykset maksujen vaikutuksista

Lukukausimaksut

– Etlan käsitykset maksujen vaikutuksista opintoaikoihin ja koulutuksen laatuun ovat harhaisia, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) tuomitsevat lukukausimaksaehdotuksen.

SYL:n mukaan lukukausimaksujen käyttöönotto johtaisi siihen, että yhä harvempi uskaltaisi hakeutua korkeakoulutukseen.

– Opiskelemaan lähtisivät todennäköisimmin ne, joiden vanhemmat pystyvät tukemaan elämistä, sanoo SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme STT:lle.

Järjestöjen mukaan maksullinen koulutus todennäköisesti lisäisi korkeakoulutuksen keskeyttämistä ja argumentti, että vain maksut tuovat laatua, on kestämätön.

– Jos Etla haluaa tehdä vakavasti otettavia ehdotuksia, muistiossa tulisi referoida mielipidekirjoitusten sijasta aitoa tutkimustietoa.

SAMOK ja SYL muistuttavat, että suomalainen osaamis- ja koulutustaso ovat viimeisimpien kansainvälisten vertailujen mukaan laskussa.

– Lukukausimaksujen käyttöönotto ei nostaisi koulutustasoa eikä ainakaan lisäisi koulutuksellista tasa-arvoa. Alemmista sosioekonomisista taustoista tulevat opiskelijat karttavat opintolainaa ja tekevät sen sijaan töitä enemmän kuin parempiosaiset, kuten Etla itsekin toteaa, järjestöt huomauttavat.