Kulmuni aikoo pitää perheitä, alueita ja taloutta esillä  –  Kurvinen odottaa hallitukselta esityksiä eduskuntaan

Puoluevaltuustokysely

Perheet, alueet ja työllisyys pysyvät kevätkaudella keskustan asialistalla, vakuuttavat keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Suomenmaan tuoreessa puoluevaltuustokyselyssä nousi yli muiden kolme teemaa, joita keskustan pitäisi pitää kevään aikana esillä: perhepolitiikka, aluepolitiikka ja talous- ja työllisyyspolitiikka.

Perhepolitiikassa hallitus linjasi jo perhevapaiden uudistuksen. Kulmunin mukaan kehysriiheen selvitetään myös mahdollisuuksia edistää syntyvyyttä, koska kyse on samalla pitkän aikavälin kestävyysvajeen paikkaamisesta.

– Kehysriiheen tulevat ensimmäiset konkreettiset toimet sitten. Perhepolitiikka on myös talouskysymys, Kulmuni muistuttaa.

Aluepolitiikassa Kulmuni yrittää muun muassa selvittää mahdollisuuksia puuttua asumisen alueelliseen epätasa-arvoon laittamalla töihin asiaa pohtivan työryhmän.

Talous- ja työllisyyspolitiikassa merkittävin tarkistuspiste on huhtikuussa pidettävä kehysriihi, jossa Kulmunin mukaan pitää saada ”helpot” työllisyysasiat liikkeelle. Syksyn budjettiriihessä päätetään loput.

– Totta kai myös tämä työmarkkinakevät vaikuttaa paljon Suomen vientiin ja siihen, miten talous kehittyy.

Kurvinen haluaa kevään poliittisen keskustelun siirtyvän olennaisiin kysymyksiin vaikkapa al-Holin leirin kaltaista asioista ja siitä, ovatko ihmiset kasvissyöjiä vai sekasyöjiä.

Kurvinen pitää perheitä, alueita ja taloutta hyvänä poliittisena kattauksena. Hän upaa itsekin yrittää lopettavansa identiteettipolitiikan puhumisen.

Kurvinen uskoo, että kun pääministeri on vaihdettu, hallitusasiat saadaan toimimaan paremmin. Kuluva viikko käy hänen mielestään näytöksi ilmastolinjauksineen ja perhevapaasopuineen.

– Minun mielestäni asiat etenevät. Suhtaudun valoisasti ja optimisesti pääministeri Sanna Mariniin. Mitä minun silmiini ja korviini on osunut, hän on vetänyt hyvin hallitusta.

Kurvisen mukaan hallituksen ongelma ei ole ollut strategian tai suunnan puute. Hallitusohjelmassa on hänen mukaansa selkeä eheyden strategia sosiaalisemmasta ja alueellisemmasta politiikasta, joka rahoitetaan työllisyyden nostamisella

– Minun mielestäni hallituksen ongelma ei ole strategia, vaan se että sitä ei ole ehkä riittävästi pystytty toteuttamaan. Asioita ei ole saatu riittävällä vauhdilla eteenpäin.

Kurvisen mukaan nyt pitää saada hallituksen esityksiä eduskuntaan. jotta vaalikausi ei hallitusohjelman pitkän uudistuslistan toteuttamisessa pääsisi loppumaan kesken.

– Syksyllä olisi saanut tulla enemmän esityksiä, mutta varmaan se Suomen EU-puheenjohtajuuskin vaikuttaa. Mutta se on nyt ryhmyrin viesti, että antakaa meille töitä eduskuntaan, antakaa esityksiä!