Korona-aikana kirjailijaksi? – Käsikirjoituksia on tullut tavallista enemmän myös Suomen kustantamoihin, HS kertoo

Ranskassa kustantamo vetoaa jo ihmisiin, jotta he lukisivat kirjoja niiden kirjoittamisen sijaan
Kulttuuri

Ranskan merkittävin kustantamo Gallimard topputtelee julkisesti ihmisten kirjailijahaaveita. Pandemia-aika on saanut ihmiset kirjoittamaan, eivätkä tuotokset jää keskeneräisinä pöytälaatikkoon, vaan niitä lähetetään läjäpäin kustantamoon.

– Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi pyydämme teitä lopettamaan käsikirjoitusten lähettämisen. Pitäkää huolta itsestänne ja hyviä lukuhetkiä, kustantamo kirjoittaa Twitterissä Helsingin Sanomien mukaan.

Suomessakin osa kustantamoista on saanut tavallista enemmän käsikirjoituksia pandemian aikana, HS:n kyselykierros paljastaa.

– Meillä on huomattavissa aika raju kasvu käsikirjoitusten tarjonnassa. Lastenkirjakäsikirjoituksia tulee aina paljon, ja nyt yhä enemmän, ja osa niistä on ihan pandemia-aiheisiakin, Schildts & Söderströmsin kustannuspäällikkö Anna Friman kertoo.

Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Petra Maisonen arvioi, että heille tarjottujen käsikirjoitusten määrä on kasvanut kuluneen vuoden aikana noin 20 prosentilla. Joukosta löytyy myös enemmän julkaisukelpoista materiaalia kuin normaalioloissa.

– Monella sellaisella ihmisellä, jolla on jo pitkään ollut halu kirjoittaa – tai jopa keskeneräinen käsikirjoitus – tuntuu nyt olleen viimein aikaa istua koneen ääreen. Erityisesti iloitsen siitä, että käsikirjoituksia on tullut enemmän myös nuorilta kirjoittajilta, Maisonen kertoo lehdessä.