Koneistojen täytyy olla kunnossa massarokotusten alkaessa, Saarikko kirittää kuntia – Vanhasen väläyttämää rokotusten alueellista priorisointia kannattaa keskustajohtajan mukaan pohtia

Koronavirus

Keskustaa johtava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pitää harkinnan arvoisena valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) pohdintaa siitä, että hoitohenkilökunnan ja riskiryhmien rokotusten jälkeen koronarokotuksia voisi kohdistaa alueille, joilla koronaviruksen leviämisriski on suurin.

– Mielestäni se on harkinnan arvoinen erityisesti alueilla, joilla on tiivistä raja-alueen yhteistyötä ja vuorovaikutusta, Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen tiedotustilaisuudessa.

– Hallituksen sisällä kannattaa käydä tästä keskustelua ministeri Vanhasen avaamalla tavalla, hän totesi.

Saarikko puolusti kuitenkin hallituksen tekemää strategiaa siitä, suurimmassa riskissä olevat suomalaiset rokotetaan ensin, vaikka se hidastaakin alkumetrejä. Nyt täytyy pitää pää kylmänä, jotta tässä suunnitelmassa pysytään, Saarikko sanoi.

– Meihin ovat vedonneet myöskin opettajat tai vaikkapa vartijat – eri ammattiryhmät – että meidänkin asia on arvokas ja tärkeä.

Saarikon mukaan tärkeintä on huolehtia nyt siitä, että kaikki on valmista sitten, kun rokotetta on maassa paljon.

– Kiritän tätä järjestelmää olemaan valmiina siinä vaiheessa, kun meillä on massamäärin rokotteita, ja se vaihe on toivottavasti mahdollisimman pian. Meillä täytyy olla koneisto kunnossa ja kaikki valmiina, jotta tämä ei tökkää siihen, että rokotteet makaavat jossain varastossa, tai ettei löytynytkään henkilökuntaa toteuttamaan niitä pistoksia.

– Siksi olen vaatinut, että yksityisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon roolit pitää nyt hyvissä ajoin tehdä varmasti selkeiksi, ja suunnitelmat joka ikisessä kunnassa kuntoon. Luotan tässä suomalaisiin kuntiin, että siinä onnistutaan.