Vanhanen väläyttää koronarokotusten alueellista priorisointia – ”Koronarajoitusten kanssa on jaksettava sinnitellä”

Koronakriisi

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) väläyttää koronarokotusten kohdistamista alueittain riskitason mukaan.

Vanhanen pohtii kolumnissaan valtiovarainministeriön nettisivuilla, pitäisikö näin toimia hoitohenkilökunnan ja riskiryhmien rokotusten jälkeen.

– Mielestäni rokotuksilla pitää mahdollisimman tehokkaasti paitsi suojella riskiryhmiä, niin hillitä myös tehokkaimmin taudin leviämisriskiä, Vanhanen kirjoittaa.

Samansuuntaisia ajatuksia ovat esittäneet muutkin, muun muassa HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen viime viikolla Kauppalehdessä.

Lehtosen mukaan Uudenmaan ”puhdistaminen” rokottamalla koko väestö pysäyttäisi taudin leviämisen muille alueille ja olisi rokotusten tehon kannalta paras vaihtoehto.

Vanhasen mukaan koronarajoitusten kanssa sinniteltävä lähikuukaudet, jotta rokotuksia saadaan tehtyä riittävästi ja päästään kevään myötä tautia hillitsevän UV-säteilyn suojaan.

Rajoitusten on Vanhasen mukaan oltava sellaisia, että ihmiset allekirjoittavat niiden tarpeen.

– Joulu oli tästä hyvä esimerkki. Monet varoittivat ennen joulua, että ei pitäisi matkustaa ja sukulaisten tapaaminen levittää tautia. Epäilyt eivät pitäneet paikkaansa.

Vanhasen mukaan tämä on syytä pitää mielessä, kun koulujen ja työpaikkojen talvilomat lähestyvät.

– Kun hallitus on valinnut strategiaksi tarkastella Suomea alueittain, kannattaa tästä periaatteesta pitää kiinni.

Eri maiden rokotetilannetta ei Vanhasen mielestä kannata tarkastella maaotteluhengessä.

– Alkuvaiheessa osa maista on saattanut ilmoittaa rokotettujen määräksi maahan saatujen rokotteiden määrän ja meillä taas sairaanhoitopiireissä tilastot rokotetuista tulevat viiveellä.

Vanhanen muistuttaa, että pandemia on saatava tukahdutettua Euroopan lisäksi koko maailmassa. Kun EU ja sen mukana Suomi ovat varanneet rokotteita tuplasti yli oman tarpeen, on päätettävä, mitä ylijäämälle tehdään.

– Meidän etumme olisi, että varsinkin EU:n lähialueilla tauti saataisiin myös aisoihin. Tämä on tärkeää – Venäjää unohtamatta, Vanhanen muistuttaa.