Kommentti: Talvivaarassa ei jääty kauhistelemaan, vaan ryhdyttiin töihin

Terrafame

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on usein sanonut, että suomalaiset ovat parhaimmillaan silloin, kun pitää ratkaista kiperiä ongelmia.

Talvivaarassa on jälleen kerran näytetty, että asia on näin. Siellä ei jääty kauhistelemaan sotkua, vaan tartuttiin töihin.

Sipilä totesi jo viime viikolla, miten kaivoksen sitoutuneet työntekijät ja Terrafamen uusi johto ovat tehneet ”mahdottomasta mahdollisen”.

Vuosi sitten oli näköpiirissä pelkkiä riskejä.

Olisi voinut käydä niin, että ympäristöongelmia ei olisi kyetty ratkaisemaan.

Olisi voinut käydä niin, että kaivoksen prosessia ei olisi saatu toimimaan.

Olisi voinut käydä niin, että kaivoksesta ei koskaan tulisi taloudellisesti kannattavaa.

Kaikesta huolimatta onnistumiseen päätettiin uskoa.

Kaikki aloitettiin alusta. Yhtiön hallitus ja toimiva johto uudistettiin. Ympäristöviranomaiset määrittelivät uusia raja-arvoja.

Veronmaksajien rahoja pantiin taas likoon, mutta samalla projektille määriteltiin tiukka aikataulu. Rahoitusta luvattiin vain tämän vuoden loppuun.

Nyt tilanne on ympäristöministeriön arvion mukaan kokonaan toinen kuin vuosi sitten.

Vesien määrä kaivosalueella on vähentynyt puoleen ja päästöt ovat kirkkaasti alle uusien tiukempien raja-arvojen. Myös kaivoksen prosessi toimii paremmin kuin uskallettiin odottaa.

Kun maailmanmarkkinahintojen nousukin on vahvistanut tulevaisuuden näkymiä, on useampikin taho nyt kiinnostunut Talvivaarasta.

Tänään Sipilä vieraili Talvivaarassa ja sai vahvistuksen käsitykselleen: tämä on oivallinen esimerkki siitä, mihin suomalaiset pystyvät.

Samalla asenteella kannattaa käydä muidenkin ongelmien kimppuun.

Vaikkapa maakunnallisen soten rakentamiseen.