Terrafame ansaitsee mahdollisuuden

Pääkirjoitus

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti viime viikolla myöntää 100 miljoonaa euroa lisäpääomaa Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle.

Samalla yhtiölle annettiin mahdollisuus jatkaa ulkopuolisen rahoittajan etsimistä vuodenvaihteen yli.
Viime viikon päätös merkitsee selvää käännettä Talvivaaran tarinassa.

Kaivoksen jatkaminen on nyt selvästi todennäköisempää kuin sen sulkeminen.

Käänteen vahvisti maanantaina myös kaivoksella vieraillut pääministeri Juha Sipilä. Hänen mukaansa alasajon vaihtoehto on nyt ”haudattu sinne taakse”.

Toiveikkuutta voidaan perustella monilla tekijöillä. Ehkä ratkaisevan päätöksen teki elinkeinoministeri Olli Rehn kutsumalla teollisuusneuvos Lauri Ratian moniongelmaisen kaivosyhtiön johtoon kesällä 2015.

Ratian johdolla yhtiö on työskennellyt määrätietoisesti kaivoksen vesiongelmien ratkaisemiseksi. Samaan aikaan tuotantoprosessia on ajettu ylös. Myös kaivoksen työturvallisuus on pantu kuntoon.

Maan hallitus on tukenut yhtiötä määräaikaisilla tukipäätöksillä. Viimeinen määräaika oli tämän vuoden loppu, johon mennessä yhtiön piti löytää uusia rahoittajia.

Nyt hallitus arvioi Ratian joukkojen työn onnistuneen niin hyvin, että vuodenvaihteen takaraja rahoitusneuvotteluille voitiin poistaa.

Vesiongelmat on saatu hallintaan ja tuotannon ylösajo on edennyt yhtiön lupaamassa aikataulussa.

Sipilän kanssa kaivoksella vieraillut Ratia lupasi jälleen maanantaina, että yhtiön kassavirta kääntyy voitolliseksi vuonna 2018.

Sipilän viesti lienee suunnattu mahdollisille ostajille. Terrafame ei ole alennusmyynnissä.

Valtiolla ei olekaan enää kiire luopua kaivoksesta. Pääministeri Sipilä totesi maanantaina, että hallitus ei tee huonoa diiliä.

Sipilän viesti lienee suunnattu mahdollisille ostajille. Terrafame ei ole alennusmyynnissä.

Perusasiat eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Valtio ei aio jäädä pitkäksi aikaa nikkelikaivoksen omistajaksi.

Vaikka Talvivaaran vesiongelmat olisikin saatu hallintaan, toiminnan kannattavuuden kehitys riippuu oleellisesti nikkelin hinnan kehityksestä.

Raaka-aineiden hintojen ennustaminen ei ole mitään eksaktia tiedettä.

Kannattaa palauttaa mieliin Kemijärven sellutehtaan tapaus. Se suljettiin kannattamattomana vuonna 2008.

Vain muutama vuosi myöhemmin sellun maailmanmarkkinahinta ampaisi nousuun. Jälkiviisauden näkökulmasta Stora Enso teki ison virheen lakkauttaessaan tehtaan.

Sipilän hallitus on nyt ilmeisesti päättänyt, ettei Kemijärven virhettä toisteta ainakaan hätiköinnin takia.