Kommentti: Puoluejohtajakyselyjä on tehty ennenkin – Virolainen hiiltyi vuonna 1979
Keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajista 17 tukee jatkokauden antamista puolueen puheenjohtajalle Juha Sipilälle Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa. Mittauksen on tehnyt Maaseudun Tulevaisuus.
Neljä piirijohtajaa ei vastannut kyselyyn.
Vastaavia mittauksissa keskustan sisällä on tehty ennenkin.
Olin itsekin värkkäämässä sellaista kollegan kanssa syksyllä 1979, kun seuraavana kesänä oli tulossa Turun puoluekokous. Työpaikka oli tuolloin Helsingissä toiminut keskustalehtien yhteinen uutistoimisto Uutiskeskus (UK), jonka toiminta oli uudistettu saman vuoden alussa.
Keskustaa johti tuolloin Johannes Virolainen. Hän nousi eduskuntaan 1945 ja syrjäytti presidentti Urho Kekkosen tuella V.J. Sukselaisen puoluejohtajan paikalta 1964.
Sittemmin välit Kekkoseen viilenivät. Kova kolaus oli niin sanottu juhannuspommi kesällä 1979. Virolainen sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että kokoomus jäi Mauno Koiviston hallituksen ulkopuolelle ”yleisistä syistä”.
Ilmaus tarkoitti; Neuvostoliiton vaatimuksesta.
Kekkonen raivostui haastattelusta. Saman tien pohdinnat keskustan puheenjohtajan vaihtamisesta saivat lisävauhtia.
Virolainen istui tuolloin eduskunnan puhemiehenä. Hän on tälläkin hetkellä maan pitkäaikaisin ministeri.
Musta vihkoni kertoo, että maanantaina 8. lokakuuta 1979 hoksasimme kollegani kanssa selvittää, mikä on kentällä keskustan puheenjohtajatilanne. Muutama asiakaslehden päätoimittaja näytti hankkeelle vihreää valoa joskin vähän ajoitusta epäillen.
Soitimme kahteen mieheen samana iltana läpi kaikki 21 keskustan piirijohtajaa. Tulos oli yllättävä.
Yhdeksän piirijohtajaa toivoi, että puoluejohtajaa vaihdettaisiin, kolme tuki Virolaista. Yhdeksän puheenjohtaja epäröi.
Virolaisen vaihtoehto oli tuolloin puolueen varapuheenjohtaja, ulkoministeri Paavo Väyrynen, jolla uskottiin olevan presidentti Kekkosen tuki. Väyrynen ei ollut kuitenkaan vielä aloittanut ainakaan julkisesti puheenjohtajakampanjaa.
Juttu printattiin lehdille seuraavana päivänä ja muun muassa Uutiskeskuksen vahvimpiin asiakaslehtiin kuuluva Savon Sanomat julkaisi sen näyttävästi keskiviikkona.
Toimittaja Seppo-Heikki Salonen vetäisi Savon Sanomista jutun television iltauutisten pääjutuksi ja haloo oli valmis.
Johannes Virolaisen tukimiehet tulkitsivat oitis, että Uutiskeskus junttaa.
Virolainen itse puhisi, että mitä niitä Itä-Suomen pikkupiirien kantoja julkistamaan, kun ne ovat muutenkin tiedossa. Eikä aikonut antaa Uutiskeskukselle vähään aikaan mitään kommentteja, saati haastattelua, keskustalehdille suoraan kylläkin.
Uutiskeskuksen hallinnossa istuvista lehtien toimitusjohtajista jotkut ihan säikähtivät Virolaisen leirin palautetta: Tässä sitä nyt ollaan.
Semmoistakin palautetta tuli joltakin päätoimittajalta, että Uutiskeskuksen nimimerkki Sivupersoona ei saisi ollenkaan käsitellä keskustan sisäisiä henkilökysymyksiä.
Sotkua tuli siitäkin, kun muiden puolueiden lehdissä hämmästeltiin, että Uutiskeskus puolueen uutistoimistona tekee tällaista. Me itse koimme olevamme journalisteja ja muistutimme, että omistajiamme ovat lehdet, ei puolue.
Jatkoa seurasi ja tulos on tiedossa. Paavo Väyrynen ryhtyi nuorten ja paljolti k-linjan tuella kamppailemaan puoluejohtajan paikasta. Virolainen ja Väyrynen ilmoittautuivat puheenjohtajakilpaan helmikuussa 1980.
Turun puoluekokous äänesti kesäkuussa 33-vuotiaan Väyrysen puheenjohtajaksi numeroin 1737 – 1611.
– Yksikin ääni olisi riittänyt, presidentti Urho Kekkosen kerrotaan tokaisseen numeroista, kun kansliapäällikkö Juhani Perttunen viestitti, että tiukalle meni.
Virolainen, 66, osoitti suuruutensa lataamalla kokoukselle pöntöstä historiaan jääneet sanansa:
– Kansanvalta on puhunut. Pulinat pois.